Van maffiabanden verdachte Italiaanse minister overleeft vertrouwensstemming

Minister Saverio Romano slaat de handen voor z'n ogen tijdens het debat in het Italiaanse Lagerhuis in Rome. Foto Reuters / Tony Gentile
Minister Saverio Romano slaat de handen voor z'n ogen tijdens het debat in het Italiaanse Lagerhuis in Rome. Foto Reuters / Tony Gentile Minister Saverio Romano slaat zijn handen voor z'n ogen tijdens het debat gisteren in het Italiaanse Lagerhuis in Rome. Foto Reuters / Tony Gentile

De van banden met de maffia beschuldigde Italiaanse minister van Landbouw Saverio Romano heeft gisteren in een staaltje van pure machiavellistische politiek het vertrouwen gekregen van het Italiaanse Huis van Afgevaardigden.

Zowel Volk van de Vrijheid van Silvio Berlusconi als coalitiepartij Lega Nord van Umberto Bossi beschermden de Siciliaan Romano. De geheime stemming gold impliciet als een vertrouwensstemming over het kabinet Berlusconi.

“Als ik val, vallen we allemaal”, had Romano voorspeld.

Romano heeft volgens het OM als toonaangevend politicus “bewust en daadwerkelijk bijgedragen aan de steun en versterking van de maffiaorganisatie”.

Het is een spelletje voor-wat-hoort-wat

In een spel van voor-wat-hoort-wat wist Romano te overleven. Berlusconi’s partij hielp de verdachte minister, omdat deze op 14 december vorig jaar Berlusconi’s kabinet redde. Tijdens een cruciale vertrouwensstemming stapte hij toen uit oppositiepartij UDC om Berlusconi te steunen met een nieuwe voor de gelegenheid opgerichte parlementaire groep die zich “de verantwoordelijken” noemde. Berlusconi beloonde Romano daarvoor later - ondanks de maffiabeschuldigingen - met het ministerie van landbouw.

Minstens zo opzienbarend als het verbond Berlusconi-Romano is de deal Bossi-Romano. De leider van de Lega heeft een akkoord over de Noord-Italiaanse boeren – harde kern van de Lega-achterban. Minister van Landbouw Romano beschermt de melkveehouders die al jarenlang de Europese superheffing weigeren te betalen die ze is opgelegd, omdat ze te veel melk produceren. Hij staat garant voor de boetes.

“We slikken de kikker in’”, aldus Bossi over zijn opportunistische keuze.

Maroni vindt het te vroeg voor een confrontatie

Lega-minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) heeft moeite met de lijn van zijn partijleider. Maroni laat zich voorstaan als bewindspersoon die de strijd tegen de maffia intensiveerde. Toch beschermde ook hij om tactische redenen gisteren Romano. Maroni geldt als de opkomende uitdager van partijleider Bossi. Maar hij acht het te vroeg voor een confrontatie. De val van Romano en het kabinet zou zijn machtspositie en die van de partij hebben beschadigd.

En dus zat Umberto Bossi gisteren tijdens de stemming naast de omstreden Romano. Toen Berlusconi binnenkwam stond de van maffiabanden verdachte minister op om de premier te kussen.

Romano is tevreden, maar verbitterd over achtervolging Justitie

Na afloop zei Romano “tevreden” te zijn met de uitslag, maar “verbitterd” over de wijze waarop Justitie hem “achtervolgd”. Berlusconi gaf geen commentaar. Via medewerkers liet hij weten dat “opnieuw is aangetoond dat de regering de meerderheid nog heeft”. Roberto Maroni deed er het zwijgen toe.