Universiteit Utrecht is wederom de beste, volgens hoogleraren

De Universiteit Utrecht is volgens hoogleraren de beste universiteit van Nederland. Studenten kiezen voor de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek daarnaar in opdracht van Elsevier.

De universiteiten worden beoordeeld op basis van cijfers die 150.000 studenten en 2.500 hoogleraren toekennen. Naast de Universiteit Utrecht die door de hoogleraren als beste brede universiteit aangewezen werd ging de beste beoordeling voor specialistische universiteit naar die van Tilburg, terwijl de Technische Universiteit Eindhoven betere cijfers krijgt dan die van Delft en Enschede.

Voor Utrecht is het de achtste keer op rij dat de Universiteit als beste van Nederland aangewezen wordt.

Studenten kozen voor de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen. Op hbo-gebied waren de Hogeschool Zeeland, Avans Hogeschool en Hogeschool Zuyd de favorieten.

Studenten beoordeelden voor het onderzoek hun eigen universiteit en gaven cijfers voor inzet en bereikbaarheid van hun docenten, de kwaliteit en beschikbaarheid van practicaruimten en computers, de voorbereiding op de arbeidsmarkt en het onderwijsprogramma. Hoogleraren gaven aan welke instelling ze als beste in hun vakgebied zien. Elsevier legt hier uit hoe de resultaten tot stand kwamen.