Twee doden bij zelfmoordaanslag op politieagenten in Irak

Security personnel and residents gather around a crater caused by a bomb attack in Kirkuk, 250 km (155 miles) north of Baghdad September 29, 2011. At least two people were killed and another 36 wounded when a large bomb exploded in Iraq's Kirkuk city outside a bank where police were collecting their salaries, police and hospital officials said on Thursday. REUTERS/Ako Rasheed (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST)
Security personnel and residents gather around a crater caused by a bomb attack in Kirkuk, 250 km (155 miles) north of Baghdad September 29, 2011. At least two people were killed and another 36 wounded when a large bomb exploded in Iraq's Kirkuk city outside a bank where police were collecting their salaries, police and hospital officials said on Thursday. REUTERS/Ako Rasheed (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST) Burgers rondom de krater die de aanslag heeft achtergelaten. Reuters / Ako Rasheed

In de Iraakse stad Kirkuk zijn bij een zelfmoordaanslag eerder deze dag twee mensen om het leven gekomen en meer dan zestig anderen gewond geraakt. De aanslagpleger bracht zijn explosieven tot ontploffing nabij een bank waar veel politieagenten aanwezig waren om hun salaris op te halen.

Een woordvoerder van de politie van Kirkuk liet aan persbureau AP weten dat onder gewonden veel agenten zijn. Een zou aan zijn verwondingen zijn overleden. Een andere politieagent, die de aanslag overleefde maar wel gewond raakte, vertelde:

“Mijn kinderen verwachten me vandaag met salaris om nieuwe schoolspullen te kopen. Maar in plaats daarvan krijgt de familie vandaag droevig nieuws.”

In Irak zijn veiligheidsdiensten met regelmaat doelwit van dodelijke aanvallen. Militanten beschuldigen hen van het samenwerken met Amerikaanse troepen, die in het land aanwezig zijn om hen op te leiden.

Kirkuk ligt 250 kilometer ten noorden van Baghdad. In de stad zijn al jaren spanningen tussen Koerden, Arabieren en Turkmenen. Allemaal zeggen zij recht te hebben op het olierijke grond.