Tv-kijken als paalzitten

Last man watchingNed. 3, vanaf 20.25 uur, t/m zondag

In Last man watching wil BNN het wereldrecord televisiekijken breken. Zestig kandidaten proberen in Hilversum vanaf vanochtend tot zondagavond zo’n negentig uur achter elkaar tv te kijken. De poging is iedere avond op Nederland 3 te volgen, en de hele dag via een stream op website www.101.tv.

Om de deelnemers wakker te houden ontvangen Patrick Lodiers en Geraldine Kemper diverse gasten: Dick ‘Tweekamp’ Passchier, het Kinderen voor Kinderenkoor, Hans Kazan, Judith ‘Droomshow’ de Bruijn en de zangers van De Antihelden.

De deelnemers krijgen niet zomaar wat porno en een testbeeld voorgeschoteld, maar de hoogtepunten van zestig jaar Nederlandse televisie, want deze poging is ter ere van dat jubileum. Vanochtend keken ze onder meer naar de voetbalfinale van het EK 1988: Nederland tegen de Sovjet-Unie. Wat waren ze goed, en wat hadden ze snorren.

Wel een vreemde manier om zo’n jubileum te vieren. Tv kijken als een soort paalzitten: een prestatie als je zo’n kwelling lang uithoudt. Je denkt meteen aan A Clockwork Orange: jeugdcrimineel Alex die wordt gedwongen urenlang naar geweldfilms te kijken, met als soundtrack de Negende van Ludwig Van, terwijl zijn ogen worden opengehouden met klemmetjes.

De winnaar krijgt een reis naar Los Angeles. Een eervolle vermelding voor degene die negentig uur lang de hele uitzending bekijkt, zonder met de ogen te knipperen.

Wilfred Takken