Tv kijken als paalzitten

Net als Clockwork Orange: "I've suffered the tortures of the damned, sir."
Net als Clockwork Orange: "I've suffered the tortures of the damned, sir."

Last Man WatchingT/m zondag, Ned. 3, vanaf 20.25.

In Last man Watching probeert BNN het wereldrecord televisiekijken te breken. Zestig kandidaten proberen in Hilversum vanaf vanochtend zeven uur tot zondagavond zo’n negentig uur achter elkaar tv te kijken.

Om de deelnemers wakker te houden ontvangen Patrick Lodiers en Geraldine Kemper diverse gasten: Dick ‘Tweekamp’ Passchier, het Kinderen voor Kinderenkoor, Hans Kazan, Judith ‘Droomshow’ de Bruijn en de zangers van De Antihelden.

De deelnemers krijgen niet zomaar wat porno en een testbeeld voorgeschoteld, maar de hoogtepunten van zestig jaar Nederlandse televisie, want deze poging is ter ere van dat jubileum.

Wel een vreemde manier om dat te vieren: tv kijken als een vorm van paalzitten. Een prestatie als je het lang uithoudt. Je denkt meteen aan A Clockwork Orange: jeugdcrimineel Alex die wordt gedwongen urenlang naar geweldfilms te kijken, met als soundtrack de Negende van Ludwig van Beethoven, terwijl zijn ogen worden opengehouden met staafjes.

De winnaar krijgt een reis naar Los Angeles. Een eervolle vermelding voor degene die negentig uur lang de hele poging bekijkt op www.101.tv, zonder met de ogen te knipperen.

Wilfred Takken