‘Syrisch leger doodt 27 mensen in Rastan’

A pro-Syrian regime protester, shouts slogans and holds up an Arabic placard which reads: "We saw your freedom in Iraq and Libya," as he protests in front the EU mission office, in Damascus, Syria, on Thursday Sept. 29, 2011. Supporters of President Bashar Assad pelted the U.S. ambassador to Syria with eggs and tomatoes Thursday as he entered an office for a meeting with a leading opposition figure and then tried to storm the building in the capital Damascus, the opposition activist said. (AP Photo/Bassem Tellawi)
A pro-Syrian regime protester, shouts slogans and holds up an Arabic placard which reads: "We saw your freedom in Iraq and Libya," as he protests in front the EU mission office, in Damascus, Syria, on Thursday Sept. 29, 2011. Supporters of President Bashar Assad pelted the U.S. ambassador to Syria with eggs and tomatoes Thursday as he entered an office for a meeting with a leading opposition figure and then tried to storm the building in the capital Damascus, the opposition activist said. (AP Photo/Bassem Tellawi) Aanhangers van het Syrische regime protesteerden vandaag tegen buitenlandse interventie. Foto AP / Bassem Tellawi

Het Syrische leger heeft ten minste 27 mensen gedood in bij een poging de stad Rastan te heroveren. Dat hebben activisten laten weten, meldt persbureau Reuters.

De gevechten duren al drie dagen. Volgens activisten is Rastan in handen van deserteurs van het regeringsleger. Aanhangers van president Bashar al-Assad maken onder ander gebruik van tanks en helikopters om de stad weer in te winnen. Het merendeel van de slachtoffers zijn inwoners van de stad. Bij de gevechten kwamen twee overgelopen militairen om. De overige slachtoffers zijn inwoners van Rastan.

Compromis in zicht over Syrië-resolutie

Vanochtend werd bekend dat leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het bijna eens lijken te zijn over een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt. De Franse VN-ambassadeur Gerard Araud sluit niet uit dat vrijdag een compromis wordt bereikt.

De leden van de raad spraken woensdag twee uur over een Europese en een Russische ontwerpresolutie. Volgens diplomaten zullen de Europese landen delen van het Russische voorstel in hun tekst opnemen alvorens die donderdag opnieuw ter bespreking voor te leggen.

De Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig verklaarde dat de Europese landen naar een compromis zochten. De Russische gezant Vitali Tsjoerkin zei dat de partijen ‘nu dichter bij elkaar’ staan dan in augustus. Een eerste, door de Verenigde Staten ondersteunde Europese ontwerpresolutie die onder meer voorzag in een wapenembargo en andere sancties, strandde toen op verzet van Rusland, China, India, Zuid-Afrika en Brazilië. De landen waren bang dat de resolutie een voorwendsel was voor militaire interventie in Syrië, zoals dat volgens hen ook in Libië het geval was.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld