Sharia in Nederland: onzin of realiteit?

A picture taken on February 8, 2011 in Rennes, western France, shows part of a marble statue representing Themis, the Goddess of Justice at Brittany parliament, headquarters of Rennes appeal court. Rennes appeal court magistrates announced the adjournment of non-emergency hearings until February 10, 2011 evening during a social movement that followed French President Nicolas Sarkozy claim last week that their incompetence let a repeat sex offender allegedly murder and dismember a teenage girl. The French magistrates' union called for courthouses across the country to go on strike until February 10 in protest, while two major police unions accused the president of using the murder to further his own right-wing political aims. AFP PHOTO DAMIEN MEYER recht rechtspraak rechtbanken rechtszaken rechterlijke macht symboliek Vrouwe Justitia
A picture taken on February 8, 2011 in Rennes, western France, shows part of a marble statue representing Themis, the Goddess of Justice at Brittany parliament, headquarters of Rennes appeal court. Rennes appeal court magistrates announced the adjournment of non-emergency hearings until February 10, 2011 evening during a social movement that followed French President Nicolas Sarkozy claim last week that their incompetence let a repeat sex offender allegedly murder and dismember a teenage girl. The French magistrates' union called for courthouses across the country to go on strike until February 10 in protest, while two major police unions accused the president of using the murder to further his own right-wing political aims. AFP PHOTO DAMIEN MEYER recht rechtspraak rechtbanken rechtszaken rechterlijke macht symboliek Vrouwe Justitia AFP

De islam staat vandaag weer op de agenda in de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van eigen onderzoek van de PVV, waaruit zou blijken dat steeds vaker de islamitische wetgeving sharia door Nederlandse rechters wordt toegepast – bijvoorbeeld in zaken als echtscheiding, erkenning van kinderen of verdeling van erfenissen. „Ik ben geschokt over het grootscheepse gebruik van islamitisch recht in Nederland”, zei Geert Wilders erover in De Telegraaf van 11 april. Door drukte en het zomerreces kwam het spoeddebat vanavond pas op de agenda.

Daarom nu de vraag: wat is er precies aan de hand? Is er inderdaad sprake van ‘islamisering’ van de Nederlandse rechtspraak?