Rintje Teikeltjes

‘Vandaag gaan we naar het bos,’ zegt mama. ‘Paddenstoelen zoeken en herfstbladeren verzamelen!’ Henriette, Tobias en Rintje nemen een rugzak mee om alle mooie dingen die ze vinden mee naar huis te nemen. In het bos kijken ze heel goed rond. Overal liggen al afgevallen bladeren. Sommige zijn rood, andere geel of oranje. ‘Hier heb ik een heel gek blad!’ zegt Henriette. ‘Moet je zien, het is helemaal doorzichtig!’ Mama pakt het blad op en houdt het tegen het licht. ‘Je ziet alleen nog maar de nerven,’ zegt ze.

‘Ik heb een paddenstoel gevonden!’ roept Tobias. ‘Niet plukken hoor!’ zegt mama. ‘Die zijn soms giftig.’‘Ik wil een paddenstoel uit een sprookjesboek,’ zegt Rintje. ‘Zo’n echte rode met witte stippen.’

Na een hele tijd wandelen zitten de rugzakken van Rintje, Tobias en Henriette boordevol. Ze hebben mooie kastanjes gevonden, bruin en glanzend. Soms zitten ze nog half in hun stekelige schil. Ook hebben ze een heleboel eikeltjes en de mooiste bladeren verzameld.

‘Kijk!’ roept Tobias ineens. ‘Een elfenbankje. Het is van de stam gevallen.’ ‘Dat mag je wel meenemen, want het ligt toch al los,’ zegt mama. Als ze weer thuis zijn stallen Rintje, Henriette en Tobias hun schatten uit.‘Van de eikeltjes en kastanjes gaan we dieren maken met lucifers,’ zegt Rintje. Ze maken de mooiste dieren. Met een stift tekent Rintje ogen. Alleen Tobias heeft nog geen dier gemaakt. ‘Ik weet niet goed wat ik moet maken,’ zegt hij.

‘Geeft niks, dan doe je mij toch na?’ zegt Henriette. ‘Nee,’ zegt Tobias. ‘Ik wil echt iets helemaal zelf verzinnen.’ Ineens loopt Tobias weg.‘Wat ga je doen?’ vraagt Rintje.

‘Ik heb iets bedacht!’ zegt Tobias. ‘Maar jullie mogen het niet zien, het is een verrassing.’ Rintje en Henriette maken de herfsttafel af. Pas na een hele tijd komt Tobias terug.‘En, wat voor dier heb je gemaakt?’ vraagt Henriette.

‘Ik heb niet één dier gemaakt, maar een heleboel,’ zegt Tobias. ‘Het is een nieuwe diersoort, jullie raden het nooit.’

‘Waar lijkt het op?’ vraagt Henriette. ‘Eigenlijk lijken ze een beetje op mij,’ zegt Tobias. ‘Maar dan toch weer heel anders.’ Dan pakt hij de dieren die hij gemaakt heeft. Het zijn vier eikeltjes aan elkaar met heel korte lucifers als pootjes.

‘Ik weet niet wat het zijn,’ zegt Henriette.

‘Het zijn geen teckeltjes maar teikeltjes!’ lacht Tobias.

‘Mooi gedaan!’ zegt Rintje.

Mama maakt een foto van de herfsttafel. ‘Dan kunnen jullie op school laten zien hoe mooi het geworden is!’