Platini wil harde aanpak omkoping

UEFA-voorzitter Michel Platini wil dat de Raad van Europa maatregelen neemt tegen tegen omkoping in het voetbal.

Volgens Platini moet de raad er bij de lidstaten op aandringen ‘sportieve fraude’ strafbaar te stellen. De traditionele juridische gronden voor vervolging als witwassen, fraude en corruptie schieten tekort als het gaat om omkoping in het profvoetbal.

Platini reageerde in zijn toespraak tot de Raad van Europa in Straatsburg op de verschillende omkopingsaffaires die dit jaar aan het licht zijn gekomen.

In Turkije is de leiding van Fenerbahçe aangehouden en heeft de club zich onder druk van de UEFA teruggetrokken uit de Champions League. Fenerbahçe wordt ervan verdacht de landstitel te hebben gekocht.

In Griekenland werd recentelijk de eigenaar van een voetbalclub gearresteerd, terwijl het Bulgaarse voetbal door goksyndicaten wordt beheerst, zo schetsten Amerikaanse diplomatieke documenten die via WikiLeaks zijn uitgelekt.

Vorig jaar ontmantelde de Duitse justitie een goksyndicaat dat in Duitsland en België actief was en zelfs de uitslagen van interlands had ‘gekocht’.

Volgens de UEFA-topman hangt het probleem van match fixing – het beïnvloeden van de uitslagen door omkoping van spelers en scheidsrechters – nauw samen met het gokken via internet. „De groei van match fixing is alarmerend”, zei Platini, „vooral omdat het probleem is waar geen enkele sport of land veilig voor is”, aldus de UEFA-voorzitter.

Platini wijst erop dat in sommige landen ‘sportieve fraude’ een strafbaar feit is. Dat is het geval in Italië, Portugal, Spanje, Groot-Brittannië, Polen en Bulgarije. „Maar dit is nog overal het geval. Daarom, lijkt mij de tussenkomst van de Raad van Europa noodzakelijk”.

De Europese voetbalbond gaat de strijd aan met corruptie en wil in de toekomst met een systeem van Financial Fair Play financieel wanbeheer bij clubs tegengaan.