Opstelten: bewijslast wapenvergunning omkeren

Door de politie vrijgegeven foto's van de wapens van Tristan van der V. zoals die op zaterdag 9 april in winkelcentrum De Ridderhof zijn aangetroffen.

Mensen die een wapenvergunning aanvragen moeten zelf bewijzen dat ze geschikt zijn om een wapen te bezitten. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schaart zich achter die aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat meldt de NOS.

De omgekeerde bewijslast is een van de aanbevelingen die de Raad doet in het rapport ‘Wapenbezit door sportschutters’ (pdf) dat vanochtend werd gepresenteerd. De Raad deed onderzoek naar aanleiding van de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn.

Volgens Opstelten is degene die de vergunning aanvraagt de belanghebbende. Hij moet daarom aantonen dat hij psychisch in orde is, dat hij met een wapen kan omgaan en hij lid is van een vereniging. Ook moet de politie het verlenen van een wapenvergunning niet alleen als een administratie handeling zien en moet er meer prioriteit worden gegeven aan het behandelen van de vergunningen.