Onderzoek naar stort asbest Merwedehaven

Volgens een lokale werkgroep gaat het om 131.000 ton gestort asbest. Foto nrc.nl / Arjan de Jongh

De provincie Zuid-Holland begint een feitenonderzoek naar de stort van asbest bij de Derde Merwedehaven in Dordrecht. Volgens de provincie zijn er aanwijzingen dat er op grote schaal onverpakt asbesthoudend materiaal is gestort.

De stortingen bij de afvalbergingen zouden zijn gedaan tussen 2003 tot en met 2010. De provincie sprak eerder van 1900 ton onverpakte asbest, maar volgens een lokale werkgroep gaat het om 131.000 ton. Een onafhankelijk onderzoeksbureau moet nu alles in kaart brengen, schrijft de provincie in een brief (pdf).

Het feitenonderzoek richt zich uitsluitend op de stort van het asbest en zal geen conclusies trekken over de mogelijke gezondheidsrisico’s voor de inwoners van Dordrecht en van Sliedrecht. Die steden liggen aan de andere kant van de Merwerde.


Grotere kaart weergeven