Onderzoek naar rol farmaceutische lobby bij inkoop griepvaccins

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de inkoop van de 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vandaag toegezegd aan de Tweede Kamer.

Uit het onderzoek moet blijken hoe de onderhandelingen tussen de overheid en de farmaceutische industrie zijn verlopen, zo meldt Novum. Gisteren bleek dat de overheid ruim 144 miljoen euro heeft verspild door te veel vaccins in te slaan.

Schippers zei dat de onderhandelingspositie van de overheid verre van ideaal was toen in 2009 het H1N1-virus zich verspreidde.

“De tijdsdruk en de vraag naar vaccins was enorm groot. Het aanbod was beperkt. Dat is lastig onderhandelen.”

‘Farmaceutische bedrijven dachten enkel aan eigen belang

Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven dachten farmaceutische bedrijven alleen maar aan hun eigen belang.

“De een zijn dood is zijn ander zijn brood, zo bleek maar weer eens.”

Hij hamerde, samen met PvdA-Kamerlid Khadija Arib, op een onafhankelijk onderzoek naar de onderhandelingen over de aankoop van de vaccins.

VVD: hoe in de toekomst voorkomen dat we met de rug tegen de muur staan?

VVD-Kamerlid Karin Straus wil dat in dat onderzoek ook wordt gekeken naar hoe er in de toekomst kan worden voorkomen dat ‘de overheid met de rug tegen de muur staat’.

“Kunnen we, nu er geen acute crisis is, geen raamovereenkomst sluiten met farmaceutische bedrijven?”, vroeg zij zich af.

De overheid heeft 34 miljoen vaccins gekocht. Omdat de griep milder bleek uit te vallen dan aanvankelijk werd gedacht, zijn slechts tien miljoen gebruikt. Ongeveer 250 duizend zijn aan het buitenland verkocht en zo’n drie miljoen gingen retour naar de farmaceuten. De overige twintig miljoen vaccins, waarvoor 7,20 euro per stuk is betaald, zijn weggegooid.

De vaccins zijn ingekocht door Schippers voorganger Ab Klink (CDA). Schippers verdedigde zijn maatregelen:

“Als ik in zijn schoenen had gestaan, had ik hetzelfde gedaan.”

Het adviesbureau Berenschot stelde eerder in een evaluatie dat bij de aanpak van het virus de kosten vaak uit het oog verloren werden om de risico’s maar zoveel mogelijk te mijden. De overheid handelde vanuit een ‘better safe than sorry’-gedachte.