Nominaties bekend voor de Gouden Kalveren

De Gouden Kalveren worden morgenavond in Utrecht uitgereikt. Juryvoorzitter Laetitia Griffith en jurylid Mike van Diem maakten in Utrecht de nominaties bekend. Van Diem benadrukte dat deze jury geen voorkeur voor genres heeft, geen kwetsbare film zal steunen, noch een filmpolitiek statement wil maken. De volgende films zijn onder andere genomineerd.

Publieksfilms De bende van Oss en Brownian Movement zijn koplopers met elk zes nominaties voor de Gouden Kalveren.

Voor de belangrijkste categorieën beste film en beste regie werden twee kunstfilms genomineerd: Brownian Movement en Black Butterflies (vier nominaties).

De categorie beste regie is dit jaar een vrouwelijk onderonsje: Paula van Oest (Black Butterflies) versus Nanouk Leopold (Brownian Movement) en Will Koopman (Gooische Vrouwen).

Verliezer in de categorie kunstfilms lijkt Code Blue met drie ‘technische’ nominaties (geluid, camera, montage).

Bij de publieksfilms zijn naast De bende van Oss vooral Gooische Vrouwen en Sonny Boy in trek, beide met drie nominaties.

Als beste actrice neemt Gaite Jansen (in dovenfilm 170Hz) het op tegen Carice van Houten (Black Butterflies) en Ricky Koole (Sonny Boy) – verassend is de afwezigheid van Sylvia Hoeks in De Bende van Oss.

Frank Lammers werd genomineerd voor een relatief kleine, maar pregnante rol van corrupte verzekeringsagent Harry den Brock in De Bende van Oss. Hij neemt het op tegen Joris Smit (autist in Lotus) en Nasrdin Dchar (Rabat).

Voor het beste scenario neemt De Bende van Oss het op tegen Brownian Movement en Rabat.