muziek

Europese Orgel Festival

In Utrechtse kerken gaat zondag orgelfestival Connecting Arts van start. Het Europese Orgel Festival waarin het orgel de basis vormt voor voorstellingen met poëzie, theater, jazz, film, acrobatiek en voetbal. Met o.a. ‘Orgel & Voetbal - de organist als verslaggever’ zondag om 14u, 15u30 en 17u. in Leeuwenberg. Ook is er Wind Images – poëzie en geïmproviseerde muziek op 5 oktober 20u in de Nicolaïkerk. En ‘Brieven van het Front’ – muzikale vertelling over de nagelaten brieven en muziek van Jehan Alain op 4 oktober 20u in de Sint Willibrordkerk. Van 1 t/m 8 okt

Inl www.connectingarts.nl

Kamermuziekfestival

‘De muze en de poëet’ is het thema van het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog van 1 t/m 6 oktober. In korte tijd bereiden de festivalmusici op het eiland hun programma’s voor: o.a. violist Philippe Graffin, pianist Abdel Rahman El Bacha, celliste Quirine Viersen en jonge talenten van het Prinses Christina Concours-winnaar en Koningin Elisabeth Concours. Met o.a. muziek van Bach, Piazzola en Paganini.

1 t/m 6 okt. www.schiermonnikoogfestival.nl

Marianne Faithfull

De Britse zangeres, ‘godmother of rock noir’, Marianne Faithfull beleeft een bloeiende renaissance, met als jongste wapenfeit Horses and High Heels, een warm en levendig album. De zangeres, die afwisselend in Parijs en Ierland woont, komt voor vier concerten naar Nederland.

2 okt Paradiso, Amsterdam. 7 okt Schouwburg Orpheus Apeldoorn. 8 okt Theater Heerlen, Heerlen. 10 okt Nieuwe Luxor, Rotterdam.

XLJazz

XL Jazz is een projectorkest waarin vergevorderde amateurs en semi-profs samenspelen met topsolisten. Leider, pianist en componist Martin Fondse wordt geroemd om de constante afwisseling en diepgang binnen zijn composities, ook bij solo’s en improvisaties. Bovendien verweeft hij diverse stijlelementen tot een natuurlijke eenheid. Na Martian Art (2009) en Martian Club (2010) wordt de trilogie dit jaar voltooid met het concert Martian World, met gastsolist pianist Ramón Valle.

2 okt LantarenVenster, Rotterdam

Brooke Fraser

In haar thuisland Nieuw Zeeland is zangeres Brooke Fraser een grote ster: haar debuut Flags is daar album van het jaar. De vrolijke folky single Something In The Water is hier een beginnende hit.

30 sept, People’s Place, A’dam