Mooi ‘in memoriam’

cd klassiek Trio Suleika: Voyage ****

Het pianotrio als in memoriam. Na Tsjaikovski en Rachmaninov bedient ook Kees Olthuis (1940) zich van dat uitgangspunt in Voyage à l’horizon…Seul… Het welluidende werk, ter nagedachtenis aan schilder Harry Wich, is gebaseerd op een afbeelding op Wichs grafsteen. Een bootje vaart daarbij de horizon tegemoet; het leven trekt nog één keer langs.

Olthuis vertaalt die terugblik naar een woelig maar ook wat stuurloos middendeel. Het zijn vooral de verstilde momenten die indruk maken: de schaduw van een dodenmars, een zachte viool die zich hemelwaarts openvouwt. Het tienjarige Trio Suleika blinkt uit in dergelijke omfloerste passages, blijkt uit hun derde cd. Ook Ravels Pianotrio krijgt een mysterieuze lading, dankzij de fijnzinnige klank van scheidend violiste Sanne Hunfeld, het iets dominantere ronde geluid van cellist Pepijn Meeuws, en de spannende timing waarmee pianist Maurice Lammerts van Bueren het ensemble tot één geheel smeedt. Aantrekkelijk uiterlijk vertoon klinkt door in Lammerts van Buerens arrangement van Ravels Alborada del gracioso vol Spaanse effecten: zó klinkt wild spattend warm water.