Merkel ondergaat vandaag belangrijke politieke test

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren. Vandaag stemt de Bondsdag over uitbreiding van het Europese noodfonds, een stemming die haar pijnlijk zou kunnen raken als blijkt dat coalitie- en partijgenoten haar afvallen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren. Vandaag stemt de Bondsdag over uitbreiding van het Europese noodfonds, een stemming die haar pijnlijk zou kunnen raken als blijkt dat coalitie- en partijgenoten haar afvallen. Foto Reuters / Ralph Orlowski

Angela Merkel staat vandaag voor een belangrijke politieke test. De 620 volksvertegenwoordigers stemmen over uitbreiding van het Europese noodfonds. Haar eigen christendemocratische CDU/CSU zou zich gedeeltelijk tegen haar plannen kunnen uitspreken.

Dat de uitbreiding van het noodfonds van 440 miljard euro door de Bondsdag komt lijkt zeker, omdat de centrumlinkse oppositie voor de plannen zal stemmen. Maar onder haar eigen coalitie zou het gevoel bestaan dat financiële hulp aan Griekenland gelijkstaat aan het weggooien van dat geld. De plannen slechts goedgekeurd krijgen omdat de oppositie voor stemt, zou pijnlijk zijn voor de bondskanselier. Oppositiepartijen suggereerden al dat ze dan maar beter kan opstappen.

Onze correspondent Joost van der Vaart legt uit dat de machtsbasis van Merkel vandaag op het spel staat:

“Als ze binnen de eigen gelederen niet genoeg steun krijgt bij deze uiterst belangrijke principiële vraag - de vraag die eigenlijk luidt ‘zijn we voor of slechts half voor Europa?’ - dan tast dat de machtsbasis van Merkel aan.”

De verwachting is nu dat ze het net redt, zegt Van der Vaart:

“Het aantal voorstemmers zal net genoeg zijn, volgens de laatste berichten. Maar het wordt spannend. Ze mag niet meer dan negentien tegenstemmers en onthouders krijgen, want dan zien ook partijgenoten dat ze aangeschoten is, dat ze wankelt. Merkel moet weten dat ze op de eigen troepen kan blindvaren.”

Merkel is een van de EU-regeringsleiders die in juli besloten het noodfonds, het EFSF, te verhogen om Griekenland overeind te houden. Het Duitse constitutionele hof bepaalde begin deze maand dat hulp voortaan aan de Bondsdag moet worden voorgelegd.

Vandaag keren de kredietverleners van de EU, de ECB en het IMF (een gezelschap dat in dit verband ook wel de trojka wordt genoemd) terug naar Athene om verder te praten over of de bezuinigingsmaatregelen in Griekenland streng genoeg zijn om een nieuw noodpakket toe te zeggen.

De stemming in de Bondsdag is om 11.00 uur. Verwacht wordt dat de resultaten ongeveer een half uur later bekend zijn. Merkel heeft 311 stemmen nodig, haar eigen CDU/CSU heeft 237 afgevaardigden. Het duurt vermoedelijk iets langer voordat duidelijk wordt of en hoeveel coalitieleden hebben tegengestemd. Zijn dat er meer dan negentien, dan wint de stemming slechts door steun van de centrumlinkse oppositie.