Man beraamde aanslag op Pentagon

This undated photo released by the United States Attorney's Office District of Massachusetts (USAMA), shows a remote controlled model of the US Navy's 1950s Sabre jet fighter that allegedly belonged to Rezwan Ferdaus, who was arrested on September 28, 2011 on charges of planning to fly explosive-packed, remote controlled airplanes into the Pentagon and the Capitol in Washington, authorities said. Ferdaus, 26, was arrested and charged with the aerial bombing plot and attempts to deliver bomb-making materials for use against US troops in Iraq, US Attorney Carmen Ortiz said in Boston. "The conduct alleged today shows that Mr Ferdaus had long planned to commit violent acts against our country, including attacks on the Pentagon and our nation's Capitol," Ortiz said. During the alleged plot, undercover FBI agents posed as accomplices who supplied Ferdaus with one remote-controlled plane, C4 explosives, and small arms that he allegedly envisioned using in a simultaneous ground assault in Washington. = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / United States Attorney's Office District of Massachusetts" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
This undated photo released by the United States Attorney's Office District of Massachusetts (USAMA), shows a remote controlled model of the US Navy's 1950s Sabre jet fighter that allegedly belonged to Rezwan Ferdaus, who was arrested on September 28, 2011 on charges of planning to fly explosive-packed, remote controlled airplanes into the Pentagon and the Capitol in Washington, authorities said. Ferdaus, 26, was arrested and charged with the aerial bombing plot and attempts to deliver bomb-making materials for use against US troops in Iraq, US Attorney Carmen Ortiz said in Boston. "The conduct alleged today shows that Mr Ferdaus had long planned to commit violent acts against our country, including attacks on the Pentagon and our nation's Capitol," Ortiz said. During the alleged plot, undercover FBI agents posed as accomplices who supplied Ferdaus with one remote-controlled plane, C4 explosives, and small arms that he allegedly envisioned using in a simultaneous ground assault in Washington. = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / United States Attorney's Office District of Massachusetts" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = AFP

Een 26-jarige natuurkundige uit de Amerikaanse staat Massachusetts is gisteren gearresteerd, omdat hij aanslagen met modelvliegtuigjes vol explosieven op het Pentagon en het Capitool in Washington zou hebben voorbereid. De FBI hield de man al maanden in de gaten: undercoveragenten overlegden met hem over het plan en leverden hem zelfs materiaal voor de aanslagen, onder meer zes kalasjnikov machinegeweren, drie granaten, ruim tien kilo explosieven zelfs een F-86-modelvliegtuigje met afstandsbediening en geld om er nog meer te kopen. Het publiek zou nooit gevaar hebben gelopen, verzekerde de FBI gisteren.

De man, een Amerikaanse staatsburger met een Zuid-Aziatische achtergrond, zou zelf met het idee zijn gekomen, aldus de aanklacht. Hij zou herhaaldelijk de mogelijkheid hebben gekregen om het plan op te geven, onder meer toen hem verteld werd dat bij zijn actie vrouwen en kinderen zouden omkomen.

Door jihadistische websites zou hij overtuigd zijn dat hij een ‘jihad’ tegen de VS moest voeren. Begin 2010 begon hij zijn plan te ontwikkelen, in december benaderde hij een ex-gevangene die FBI-informant was. Later sloten zich twee undercoveragenten bij de natuurkundige aan. Arrestaties van terreurverdachten die voortkomen uit undercoveroperaties leiden vaak tot de beschuldiging dat de politie zich schuldig maakt aan uitlokking. Sommige moslims verwijten de FBI dat speciaal hun geloofsgenoten doelwit zijn van zulke uitlokking. Maar rechters hebben dat bezwaar nooit zwaar genoeg geoordeeld om een rechtszaak af te blazen. (Reuters, AP)