Loterij niet naar de beurs

De Spaanse regering heeft gisteravond de geplande beursgang van de staatsloterij op het laatste moment afgeblazen. Met de gedeeltelijke privatisering van Loterías y Apuestas del Estado had Madrid gehoopt ongeveer 7 miljard euro op te halen. Onder de huidige woelige financiële omstandigheden dreigde de beoogde verkoopprijs echter bij lange na niet gehaald te worden.

De regering lanceerde het privatiseringsplan eind vorig jaar in een poging de internationale onrust over de Spaanse overheidsfinanciën weg te nemen. Ze ging er van uit dat Loterías voor minstens 23 miljard euro in de markt gezet moest kunnen worden. De staat zou na de beursgang een meerderheidsbelang van 70 procent houden. 30 procent van de aandelen zou in private handen komen.

Loterías is op papier een zeer aantrekkelijke investering. Op een omzet van ruim 10 miljard euro maakte het vorig jaar bijna 3 miljard euro winst. Verder is het schuldenvrij en heeft het in Spanje een monopolie. Vorige week bleek dat in de huidige markt hoogstens 17 miljard euro voor het bedrijf gegeven wordt.

Dit tekent het dilemma van ‘probleemlanden’ in de eurozone. Om de markten te kalmeren en te voldoen aan de begrotingseisen hebben ook Portugal en Griekenland privatiseringen op de agenda staan. De onrust in de muntunie maakt het echter lastig een goede prijs te krijgen.