Libische interim-regering vraagt Tunesië om uitlevering oud-premier

Libië heeft Tunesië alsnog om de uitlevering van oud-premier al-Baghdadi Ali al-Mahmoud gevraagd. Foto Reuters / Caren Firouz

De Libische Nationale Overgangsraad, de interim-regering van Libische rebellen, heeft Tunesië alsnog gevraagd de voormalige premier van Libië al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi uit te leveren. Die werd een week geleden in het buurland opgepakt omdat hij niet over een visum beschikte en onmiddellijk veroordeeld tot een gevangeniststraf van 6 maanden. Niet veel later werd de veroordeling teruggedraaid.

Update In reactie op het verzoek voor zijn uitlevering is al-Mahmoudi in hongerstaking gegaan. Dat meldt persbureau Reuters.

De advocaat van al-Mahmoudi bevestigde vandaag dat de Libische interim-regering alsnog heeft gevraagd om de uitlevering van zijn cliënt, de premier van de gevallen regering van Moammar Gaddafi. Die zou vanwege de aanvraag door Tunesië in de gevangenis wordt vastgehouden:

“De procureur-generaal heeft besloten al-Mahmoudi vast te houden nadat ze een aanvraag hadden ontvangen om hem aan Libië uit te leveren.”

Al-Mahmoudi week eind augustus, toen de rebellen in Tripoli de overhand kregen, uit naar het Tunesische eiland Djerba. In de zuidelijke stad Tamerza, in de buurt van de grens met Algerije, werd hij vorige week samen met nog twee andere personen opgepakt.