Lastig, romantiek in deze Googletijd

Romantische ontmoetingen in deze Googletijd lijken me bijzonder ingewikkeld. Nadat je iemand bent tegengekomen in een club kun je al de volgende ochtend – katerig en gewikkeld in een dekentje – achter de computer zijn of haar leven bekoekeloeren. Waar je eerst nog voornamelijk dacht aan die charmante lach of dat goede verhaal over dwergwerpen,

Romantische ontmoetingen in deze Googletijd lijken me bijzonder ingewikkeld. Nadat je iemand bent tegengekomen in een club kun je al de volgende ochtend – katerig en gewikkeld in een dekentje – achter de computer zijn of haar leven bekoekeloeren. Waar je eerst nog voornamelijk dacht aan die charmante lach of dat goede verhaal over dwergwerpen, duiken er nu heel andere dingen op:

statusupdate: die Obama moet echt z’n bek houden, heeft hij nu al bewezen dat-ie geboren is of niet?

twitpic: die Eftelinggast zegt dan wel ‘papier hier’ maar iets anders erin vindt-e ook goed hoor ;)

twitter: witte boterham met kaas eten. Ook belangrijk.

profielfoto: hier doe ik iets achter de rug van Pardoes, maar hij heeft niks door!

Het eind van de relatie lijkt me ook niet makkelijk: ik weet zeker dat ik zou gaan spieden, dat ik elke digitale beweging van mijn voormalige lief zou volgen en koortsachtig verbanden zou gaan leggen, formules die allemaal hetzelfde zouden eindigen: hij ‘likes’ een foto van een pandabeer + hij gaat naar Awakenings + zijn wasmachine ging gisteren kapot = HIJ HAAT ME EN IS NU VEEL GELUKKIGER MET 1.000 ANDEREN.

Er is nu een site die het de liefhebbende mens nog moeilijker maakt: Exrated.com. Het is een site waar je je ex een recensie kunt geven. Want, zoals de oprichter het stelt: „Je gaat ook niet naar een restaurant zonder er recensies over te hebben gelezen, waarom zou je dan met iemand uitgaan zonder eerst te lezen wat je kan verwachten?” Een vergelijking die toch niet helemaal op gaat, ten eerste omdat een mens volgens de laatste berichten meer subjectieve eigenschappen heeft dan een boeuf bourguignon, ten tweede omdat in deze setting het restaurant beoordeeld wordt door de kok die er net ontslagen is. Hoewel de site volgens eigen zeggen de nijd uit de berichten houdt door de recensie te limiteren tot 140 tekens, lijkt mij dat een weinig effectieve methode – in twee woorden kun je iemand al afbranden, denk bijvoorbeeld aan ‘overdadige’ en ‘lichaamsbeharing’.

De meeste mensen zullen wel inzien dat het enige juiste oordeel dat Exrated biedt, is: wie deze site gebruikt verdient nooit meer een date. Toch is het wel een nare gedachte dat we in de toekomst steeds meer manieren zullen vinden om andermans digitale leven te beïnvloeden – en zo langzamerhand elkaars Big Brother worden. Naast Exrated is er ook een site waar je je collega’s kunt beoordelen, een site waar je anoniem kunt roddelen over medestudenten en een site met recensies van docenten. Hierna volgt wellicht een ‘Zou hij langskomen met soep? Recenseer je vrienden’-site, een ‘Altijd zin: een sletje in elk stadje. Met telefoonnummers!’-site en een site waar pleegkinderen hun adoptieouders beoordelen.

Op die manier zal het steeds moeilijker worden om toch vooral op die charmante lach af te gaan.