Kortkolom economie

Voorlopig akkoord over verkoop Spyker Cars

Rotterdam. Swedish Automobile heeft een voorlopig akkoord bereikt over de verkoop van het sportwagenonderdeel Spyker aan het Amerikaanse private-equitybedrijf North Street Capital. Dat maakte de onderneming vanmorgen bekend. Mocht de verkoop doorgaan, dan levert dat 32 miljoen euro op. Dat zal worden aangewend om de schuld van Swedish Automobile aan grootaandeelhouder Tenaci Capital af te lossen. Bestuursvoorzitter Victor Muller van Swedish Automobile en Spyker, blijft ook na de verkoop topman van Spyker. Swedish Automobile, dat na de verkoop van Spyker alleen nog uit automerk Saab bestaat, verkeert in ernstige financiële problemen. Onlangs kreeg Saab uitstel van betaling om een reorgamisatie door te voeren. Muller zei vanmorgen op zoek te zijn naar een nieuwe bestuursvoorzitter voor Saab. De koers van Swedish Automobile steeg vanmorgen 16 procent. (Novum/Dow Jones)

Demmink ontkent relatie met Chipshol

Amsterdam. De affaire-Chipshol was geen onderwerp van gesprek op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat zei secretaris-generaal Joris Demmink gisteren in zijn verhoor als getuige in de affaire. Het ministerie was volgens hem ook niet betrokken bij de omstreden wissel van rechter van de Haarlemse rechtbank. Grondontwikkelingsbedrijf Chipshol probeert met de getuigenverhoren te achterhalen waarom in 2007 drie Haarlemse rechters plotseling werden vervangen in een procedure tegen Schiphol. De rechtbank had toen al bepaald dat Schiphol aan Chipshol een schadevergoeding moest betalen wegens tegenwerking, alleen de hoogte moest nog bepaald worden. De rechters die de zaak al jaren behandelden werden plotseling vervangen, waarna nieuwe rechters volgens Chipshol een veel te laag schadebedrag toekenden. (NRC)

Samsung en Microsoft akkoord over Android

Rotterdam. Samsung gaat licenties afnemen voor Microsoft-technologie in Android smartphones. Dit zijn beide technologiebedrijven gisteren overeen gekomen. Google, bedenker van Android, gaf als commentaar dat Microsoft zijn energie beter kan steken in zijn eigen producten. Eerder sloot Microsoft al een soortgelijk akkoord met HTC, een andere telefoonfabrikant die succes heeft met Android smartphones. Samsung is tegelijkertijd in een juridsche strijd verwikkeld met Apple: Samsung kreeg een verkoopverbod opgelegd in enkele landen, Apple moet gaan betalen voor 3G-technologie.