Kortkolom buitenland

Referendum over station Stuttgart

Berlijn. Er komt een referendum over het omstreden stationsproject in de Zuid-Duitse stad Stuttgart. Op 27 november kunnen de kiezers van Baden-Württemberg, waarvan Stuttgart de hoofdstad is, per volksstemming beslissen of hun deelstaat betrokken blijft bij de financiering van ‘S21’, een groot infrastructureel werk dat onder andere de bouw van een nieuw ondergronds station omvat. Een deel van Stuttgart moet ervoor op de schop. Veel burgers zijn tegen; hun protesten houden aan. De nieuwe premier van Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann van de Groenen, sprak van een historische dag. Nooit eerder is in zijn deelstaat een referendum gehouden. Als de kiezers beslissen dat de financiering moet worden gestaakt, is de kans groot dat het miljardenproject afketst. (NRC)

Slovenië gaat eerder stemmen na crisis

Ljubljana. Na de val van het centrum-linkse kabinet gaat Slovenië op 4 december vervroegd stemmen. In de opiniepeilingen is de centrumrechtse oppositieleider Janez Jansa, oud-premier, favoriet. Het minderheidskabinet van premier Borut Pahor verloor vorige week een vertrouwensstemming nadat Pahor dit voorjaar zijn vierpartijencoalitie uiteen zag vallen wegens verdeeldheid over verhoging van de pensioenleeftijd. De EU en het IMF hadden daarom gevraagd, maar de voorgestelde pensioenhervorming is in een referendum in juni verworpen. (Reuters, AFP)

Rechter Brazilië legt bouw stuwdam stil

Rio de Janeiro. Een federale rechter in Brazilië heeft de bouw stilgelegd van een stuwdam in de Amazone, die miljarden dollars kost. Volgens rechter Carlos Castro Martins zal de stuwdam de natuurlijke loop van de Xingu-rivier verstoren. De zaak was aangespannen door een groep vissers die zegt dat de dam de lokale visvoorraden zal verminderen en zo de inheemse bevolking, die leeft van de visserij, van hun levensonderhoud zal beroven. Het consortium dat achter het project zit, gaat in beroep tegen het vonnis. Volgens de regering is de stuwdam van groot belang voor de energievoorziening van de snel groeiende Braziliaanse economie. (BBC, AFP)

Netanyahu verwerpt kritiek op bouwplan

Jeruzalem. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren westerse en Arabische kritiek verworpen op de aangekondigde bouw van 1.100 woningen in bezet gebied bij Oost-Jeruzalem. Gilo, waar de woningen worden gebouwd, is volgens Netanyahu „geen nederzetting, noch buitenpost [van een nederzetting], maar een wijk in het hart van Jeruzalem”. De Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van een staat Palestina. Na de bezetting van Oost-Jeruzalem in 1967 heeft Israël het stadsdeel geannexeerd en omringd met nederzettingen, waaronder Gilo, met 50.000 inwoners. De Palestijnen eisen dat Israëlische bouw in bezet gebied wordt bevroren. (AP)