Kortkolom binnenland

Spitsstroken gaan vaker en sneller open

Rotterdam. Spitsstroken gaan vaker open, heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) besloten. Gemiddeld zullen de spitsstroken op de snelwegen dagelijks een half uur tot een uur langer open zijn, doordat de stroken al bij 1.350 auto’s per uur op een normale rijbaan in gebruik worden gesteld. Nu zijn dat nog 1.500 auto’s. Het verkeer zal soepeler doorstromen, verwacht de minister. Ook sluit de maatregel volgens haar ook aan op de „beleving” van automobilisten. „Uit onderzoek blijkt dat de weggebruiker nu vaak niet begrijpt waarom de spitsstrook nog dicht is, terwijl het toch al druk is op de weg.” (NRC)

Burgemeester Gouda mag van raad blijven

Gouda. De Goudse burgemeester Wim Cornelis mag blijven. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunt hem, zo bleek gisteravond bij een raadsdebat. Cornelis was in opspraak geraakt door de bouw van een huis in de Ghanese kustplaats Elmina. Op verzoek van Cornelis werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Volgens de onderzoekers heeft Cornelis de schijn van belangenverstrengeling „niet expliciet” gemeden. Uit het rapport blijkt evenwel ook dat Cornelis geen financieel voordeel heeft genoten van zijn positie als burgemeester. (NRC)

‘Overheid verspilde 144 mln aan griepvaccins’

Rotterdam. De Nederlandse overheid heeft ruim 144 miljoen euro verspild aan onnodig ingeslagen vaccins tegen de Mexicaanse griep. Van de 34 miljoen gekochte vaccins zijn er uiteindelijk 10 miljoen gebruikt. Nederland betaalde 7,20 euro per vaccin, zo meldde RTL Nieuws gisteren op basis van contracten van de overheid met de farmaceuten Novartis en GSK. De Mexicaanse griep zorgde in 2009 voor paniek, maar bleek uiteindelijk relatief mild uit te vallen. (Novum)