'King Kiro' opgepakt

De Bulgaarse Romaleider, zijn familie en andere Roma zijn al dagen het mikpunt van gewelddadige rellen.

De Bulgaarse Roma-patriarch Kiril Rachkov (69), bijgenaamd King Kiro, is gisteren door Bulgaarse autoriteiten gearresteerd wegens het uiten van een doodsbedreiging. Bulgarije is al dagen toneel van gewelddadige rellen, gericht tegen Roma en tegen de Turkse minderheid. Aanleiding hiervoor is een auto-ongeluk afgelopen vrijdag in Katunitsa, een stadje waar de 69-jarige Rachkov de dienst uitmaakt. Een jonge Bulgaarse man die in onmin leefde met diens familie, overleed na te zijn aangereden door een minibus waarin familie van Rachkov zat. Dit leidde tot lokale demonstraties tegen de „straffeloosheid van de Rachkovs”, die in verschillende misdaadzaken worden verdacht. Zaterdag kwamen extreemrechtse voetbalsupporters uit het nabijgelegen Plovdiv mee demonstreren, waarbij huizen van de familie Rachkov in brand werden gestoken. Later het weekeinde sloegen de protesten over naar andere steden, mede door toedoen van radicaal-nationalistische partijen als Ataka. (AFP)