Kabinet is tegen bankentaks en verhoging van het noodfonds

Het kabinet is tegen een verhoging van het Europees Noodfonds. Ook ziet het kabinet niks in een financiële transactietaks, zoals voorgesteld door de Europese Commissie. Dat zei staatssecretaris Weekers vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de crisisaanpak in Europa. Weekers verving minister Jan Kees de Jager.

Een hoger noodfonds biedt volgens het kabinet geen structurele oplossing. In plaats daarvan zouden landen met financiële problemen hun overheidsfinanciën op orde moeten brengen, zo liet Weekers de kamer weten.

De afgelopen dagen werd er gespeculeerd over een verviervoudiging van het noodfonds. Die verhoging zou een mogelijke nieuwe financiële crisis en recessie moeten voorkomen. In juli werd het noodfonds al verhoogd van 120 miljard euro tot 440 miljard euro, hoewel de Duitse Bondsdag daar pas vandaag mee instemde.

Weekers fel gekant tegen bankentaks

Gisteren presenteerde de Europese Commissie een bankentaks. Volgens voorzitter Barroso is het “niet meer dan eerlijk” dat ook de financiële sector “een substantiële bijdrage” levert aan de oplossing voor de economische crisis. Weekers is fel gekant tegen deze bankentaks. Volgens hem is er niets tegen zo’n taks als die wereldwijd geldt, maar wel tegen een belasting alleen voor het eurogebied.

Ook in de Kamer is een meerderheid tegen de bankentaks.