Jibril zal geen deel uitmaken van interimregering Libië

Mahmoud Jibril tijdens de persconferentie vanavond. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Mahmoud Jibril, de facto de premier van Libië, zal geen deel uitmaken van de nieuwe regering. Dat zei hij vanavond op een persconferentie. Ook wordt de vorming van de interimregering uitgesteld. Dat meldt persbureau AFP.

De Nationale Overgangsraad is, een maand na de val van het regime van Gaddafi, nog steeds bezig met de regeringsformatie. In tegenstelling tot de raad die op dit moment regeringsfuncties waarneemt, moet dit tijdelijke kabinet 22 ministersposten bevatten. Het zou Libië moeten besturen tot aan de eerste vrije verkiezingen.

De interimregering zou op korte termijn worden gepresenteerd, maar vanavond liet Jibril weten dat het vormen van de nieuwe regering is uitgesteld omdat nog niet het hele land is bevrijd. Jibril:

“Ik hoop dat we binnenkort Sirte en Bani Walid zullen bevrijden. Daarna kunnen we een start maken met het vormen van een nieuwe overheid. Daar zal ik echter geen deel van uitmaken.”

De uitdaging voor de interimregering van de NTC wordt om vanuit Benghazi een eenheid te smeden van een land dat verdeeld is in verschillende stammen. Het is nog niet bekend waarom Jibril geen deel zal uitmaken van de nieuwe regering.