Militairen Iraanse Revolutionaire Garde doodden 180 Koerdische rebellen

In Stockholm werd vorige maand gedemonstreerd tegen de militaire acties tegen de Koerdische seperatistische rebellen. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Militairen van de Iraanse Revolutionaire Garde hebben de afgelopen twee maanden bij gevechten nabij de grens met Irak minstens 180 Koerdische rebellen gedood. Zeker driehonderd anderen raakten bij de gevechten gewond. Dat heeft een bevelhebber van de Garde vandaag verklaard.

Door de operatie van de Revolutionaire Garde hebben de Koerdische rebellen, leden van De Partij voor een Vrij leven voor Koerdistan (Pejak), hun bases in de buurt van de grens met Irak en Turkije moeten verlaten. Volgens de bevelhebber zijn zij uitgeweken naar de Koerdische regio in het noorden van Irak.

De Pejak is een aftakking van de PKK en staat op de terreurlijsten van de Verenigde Staten en de Europese Unie. De partij was de afgelopen jaren meermaals betrokken bij gewapende botsingen met Iraanse troepen. De Pejak strijdt voor autonomie voor Iraanse Koerden, die volgens de partij gediscrimineerd worden door het regime in Teheran. Ongeveer veertien procent van de Iraanse bevolking is van Koerdische afkomst.

De Revolutionaire Garde, een tak van het Iraanse leger, kondigde eind vorige maand een nieuw militair offensief aan, bedoeld om Pejak van bepaalde posities te verdrijven. De Garde hervatte daarmee haar militaire operatie nadat de deadline die zij aan de Koerdische groep had voorgesteld, om het grensgebied binnen één maand te verlaten, was verstreken.