internationaal

Gerhard Richter

In Tate Modern, Londen wordt 6 oktober een groot retrospectief geopend over de 80-jarige Duitse kunstenaar Gerhard Richter. Panorama is een expositie die de hoogtepunten van Richters’ werk zien vanaf de jaren zestig. Richter werkte in verschillende stijlen naast elkaar: in zwart-wit nageschilderde foto's, tussendoor schilderde hij als een fijnschilder wolken, landschappen, brandende kaarsen en daarnaast in de jaren 90 series kleurrijke doeken met dikke aangebrachte lagen verf. In de laatste zaal van Tate wordt zijn bekende September 2005 getoond, een schilderij over de terroristische aanslagen op het World Trade Center in 2001.

6 okt t/m 8 jan, Bankside, Londen. www.tate.org.uk

Giacometti en de Etrusken

De Zwitserse schilder en beeldhouwer Alberto Giacometti (1901-1966) was diep onder de indruk van een expositie in 1955 in het Louvre over de Etrusken. Later bezocht hij ook Volterra, de belangrijkste stad van de Etrusken. Daar ontdekte hij L'ombre du soir, een bronzen beeld uit de derde eeuw voor Christus. In de Pinacothèque de Paris is op de expositie Giacometti en de Etrusken te zien hoe Giacometti's L'homme qui Marche en dertig andere beelden is geïnspireerd door L’Ombre du soir .

T/m 8 jan. 28, Place de la Madeleine, Parijs. www.pinacotheque.com.

Edvard Munch

L'Oeil moderne 1900-1944 is een overzichtsexpositie in Centre Pompidou, Parijs, die laat zien dat Edvard Munch niet alleen schilderde, maar ook fotografeerde en filmde.

T/m 9 jan, Place Georges Pompidou. www.centrepompidou.fr

Goetz Collectie

Why I never became a dancer is de tweede tentoonstelling in Haus der Kunst in München over de samenwerking tussen het museum en de kunstcollectie Goetz. In 13 zalen wordt een selectie getoond uit de uitgebreide verzameling film-en mediakunst, een van de belangrijkste in Europa. Vijftien internationale kunstenaars waaronder Doug Aitken, Rineke Dijkstra, Tracey Emin en Rosemarie Trockel onderzoeken de jeugdcultuur van taal, muziek en mode.

T/m 1 april, Prinzregentenstrasse 1. www.hausderkunst.de

Yves Saint Laurent

In het Mapfre in Madrid wordt donderdag een expositie over couturier Yves Saint Laurent geopend. Het laat zijn carrière zien van ontwerper bij Dior tot een van de belangrijkste couturiers van Europa. Behalve couturekleding (150 stuks) zijn er ook tekeningen, foto's, films.

6 okt t/m 8 jan, Paseo de Recoledos 23, Madrid. www.mapfre.es