India als voorbeeld voor de wereld

Lange tijd heeft India zich miskend gevoeld door het machtige Westen als een arm, achterlijk en onsamenhangend land. Maar de snelle economische opmars heeft het Indiase zelfvertrouwen merkbaar aangewakkerd.

Met terugwerkende kracht zelfs, lijkt het. Het recente boek van de historicus Ramachandra Guha, die in 2007 de aandacht op zich vestigde met India after Gandhi, is hiervan een bewijs. Aan de hand van zorgvuldig gekozen teksten van negentien vooraanstaande Indiërs uit de 19de en 20ste eeuw stelt hij in Makers of Modern India zijn land alsnog ten voorbeeld aan de buitenwereld.

De ideeën van mensen als Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru en de kampioen van de kastelozen B.R. Ambedkar zouden volgens Guha wel eens belangrijker kunnen zijn bij pogingen de democratie elders in Azië en Afrika te vestigen dan die van grote Westerse denkers als Voltaire of Thomas Paine. Juist in deze multiculturele tijd valt veel te leren van India, zelf een kolossale etnische lappendeken.

Voor abonnees is de rest van deze recensie hier beschikbaar.