Hoogleraar in NRC: trias politica is uit de tijd

De trias politica van Montesquieu, over de scheiding der machten, biedt geen goed antwoord meer op de onrechtvaardigheid die mensen soms ervaren. Dit stelt hoogleraar Maurits Barendrecht vandaag in NRC Handelsblad.

Barendrecht is hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg en dit jaar gasthoogleraar aan de The Hague Institute for the Internationalisation of Law. Volgens hem wordt het verhaal van de trias politica, de scheiding van de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht, “wat sleets”.

“Het wordt ongemakkelijk als politici en pers wordt gemaand geen kwaad te spreken over de rechterlijke macht. Het roept vraagtekens op als juristen zichzelf privileges toekennen. Zo worden rechters tot hun zeventigste jaar nooit ontslagen.”

Wetten en regels spelen maar een beperkte rol bij het brengen van rechtvaardigheid, aldus de nieuwe gasthoogleraar.

“Ook de burgervader met een cursus mediation, presentator Antoinette Hertsenberg van TROS Radar, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, de Nationale Ombudsman, Peter R. de Vries, de politie en niet te vergeten de publieke opinie doen mee.”

Van deze partijen valt veel te leren qua snelheid, qua doelgerichtheid en soms zelfs qua grondigheid. Barendrecht:

“eBay, de Amerikaanse veilingsite, heeft een onlinesysteem voor geschilbeslechting opgezet voor conflicten tussen kopers en verkopers. Dit lost inmiddels 60 miljoen consumentenproblemen per jaar op. Het is de toekomst.”

Lees het volledige opiniestuk van Barendrecht vanmiddag in NRC Handelsblad. Abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie.