Henk Pröpper nieuwe baas De Bezige Bij

Henk Pröpper wordt de nieuwe directeur van De Bezige Bij. Dat heeft de uitgeverij vanmiddag bekend gemaakt. Pröpper (1958) is nu directeur van het Nederlands Letterenfonds. Hij begint op 1 december.

Pröpper bouwde de afgelopen jaren als directeur van het Letterenfonds (en van de voorganger, het Nederlands Literair Productie- en vertalingenfonds) een kolossaal netwerk op onder schrijvers en buitenlandse uitgevers. Dat laatste is voor De Bezige Bij van groot belang; de uitgeverij leunt de laatste jaren steeds meer op vertaalde boeken, zoals Elizabeth Gilbert, Karin Slaughter en Paolo Giordano.

Als directeur van het Letterenfonds viel Pröpper op door zijn diplomatieke optreden. Zo kreeg hij dit jaar bij het ministerie gedaan dat hij toch literaire tijdschriften mocht blijven subsidiëren en slaagde hij erin de omstreden Chinareis van twintig Nederlandse schrijvers doorgang te laten vinden, ondanks verzet van onder meer Amnesty international.

Pröpper werkte nooit bij een uitgeverij, maar  schreef zelf wel enkele boeken, waaronder de essaybundel Een intiem slagveld. Hij was journalist en  is een kenner van de Franse literatuur. Van 1998 tot 2003 bestierde hij het Institut Néerlandais in Parijs, daarna werd hij directeur van het Literair Productiefonds.

Uitgebreidere berichtgeving over dit nieuwsfeit is deze middag te vinden in NRC Handelsblad