Henk laat zich horen

Stickers met ironische one liners over de korting op cultuur duiken overal op, namens Henk en Ingrid. Wie zit er achter?

Cultuur? Kan dat ook in de frituur? Of: Is dit kunst of kan het weg? Sinds enkele weken zijn deze oneliners aan een opmars bezig; op internet, waar ze een eigen site, Facebook- en Twitteraccount hebben, en daar buiten, op verkeersborden, betaalautomaten en een sculptuur van de gerenommeerde kunstenaar Joep van Lieshout. Ondertekend door Henk en Ingrid. En waren de stickers in het begin van de zomer vooral in Rotterdam te vinden, nu zijn ze ook in Amsterdam, Den Haag en andere delen van het land gesignaleerd.

De oneliners zijn een initiatief van Henk en Ingrid; het door Geert Wilders bedachte echtpaar dat jarenlang werd genegeerd maar dat nu, dankzij de PVV-leider, een stem heeft gekregen. Henk en Ingrid zijn vaak gebruikt als pseudoniem, en deze keer gaat het Rotterdamse ontwerpbureau Zinnebeeld achter het echtpaar schuil, een „idealistisch en maatschappij-kritisch” bedrijf dat vooral voor opdrachtgevers in de culturele sector werkt.

Toen zij werden gevraagd iets te ontwerpen voor de Rotterdamse kunstenaarskalender, kwamen ze met de slogan ‘Is dit kunst of kan het weg?’ op de proppen. Dat die campagne was afgekeken van een Duitse campagne, erkent mede-eigenaar Bart Driessen ruiterlijk. Hij is ook de eerste die het woord Loesje (de groep die vrolijk-kritische spreukenaffiches maakt) laat vallen. De opdracht voor de kunstenaarskalender kwam in juli, toen het debat over de komende kunstbezuinigingen volop werd gevoerd. Driessen hoopt met de slogans verwarring te zaaien. Natuurlijk, ze zijn een protest tegen de bezuinigingen, maar door zo expliciet de mening van de PVV-stemmer te verwoorden (Subsidie? Dat is toch iets dat je krijgt als je eigenlijk niet goed genoeg bent?) hoopt hij de mensen ook op het verkeerde been te zetten. Al is het maar voor een fractie van een seconde. „Dat je even niet weet van wie het komt.” Inmiddels zijn andere oneliners verzonnen. Die gaan al lang niet meer alleen over kunst, maar ook over immigratie (Alle Turken terug naar Marokko!) en de vrijheid van meningsuiting (We hebben geen idee, maar we zijn er wel tegen). Ze doen allemaal denken aan PVV-standpunten – in sommige slogans wordt Geert Wilders met naam en toenaam genoemd. Sinds de Algemene Beschouwingen van vorige week, met het politieke gekissebis tussen onder anderen premier Rutte en gedoogpartner Wilders, nam de aandacht toe – en zijn de stickers op. Ze worden bijgedrukt. Overigens leidde dat gekissebis natuurlijk tot een nieuwe leus: Normaal? Dat is toch die band? Over de tekst van een tweede sticker wordt gestemd. Via mail, Facebook en Twitter kunnen mensen hun favoriete slogan kiezen – de tekst met de meeste stemmen verschijnt binnenkort op sticker.

Meer info: henkeningrid.org