Griffierechten verhaald op de verliezende partij

Een aspect dat in het griffierechtendebat niet naar voren komt, is dat griffierechten doorgaans ten laste komen van de partij die in het ongelijk wordt gesteld. Bij civiele kantonzaken gaat het veelal om eenvoudige incassozaken. Hierbij wordt in 80 tot 90 procent van de zaken geen verweer gevoerd. Het betreft veelal zaken tegen mensen met beperkte inkomens. Deze griffierechten zijn gestegen van 284 naar 426 euro. Voor een bedrijf vormt dit geen probleem, maar wel voor de burger die met drie dagvaardingen bij mij op de zitting staat met het verhaal dat hij wel wil, maar echt niet kan betalen.

Als rechter moet ik hem veroordelen tot betaling. Voor die drie zaken krijgt hij de rekening van het griffierecht gepresenteerd, van in dit geval 1.278 euro, die de drie eisende partijen via de proceskostenveroordeling bij hem terughalen.

R.J.M. Cremers

Rechter, ’s-Hertogenbosch