Gouden Penseel voor Fransman Blexbolex

De Franse tekenaar Blexbolex heeft het Gouden Penseel gewonnen voor zijn boek Seizoenen, dat verscheen bij uitgeverij Clavis. Het is voor het eerst in de 38-jarige geschiedenis van de onderscheiding dat die naar een buitenlander gaat. Tot nu toe was het Gouden Penseel voorbehouden aan een Nederlandse illustrator. Buitenlanders konden niet verder komen dan het Zilveren Penseel. Dit jaar waren volgens de jury, voorgezeten door Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum, de drie mooiste boeken allemaal geïllustreerd door buitenlanders. De Stichting CPNB gaf vervolgens toestemming om van het reglement af te wijken.

Het werk van Blexbolex doet denken aan het werk van Nicolaas Werkman en Japanse houtsneden, aldus het juryrapport. „Seizoenen is een even rauw als poëtisch boek met ogenschijnlijk minimale beeld- en tekstelementen dat de lezer op een associatieve manier meesleept door een verrassende, zelfs vervreemdende wereld.” Blexbolex werd in 1966 geboren als Bernard Granger in Douai. Hij studeerde onder meer aan de Academie voor Beeldende kunsten in Angoulême, de striphoofdstad van Europa.

De Zilveren Penselen werden uitgereikt aan Vanessa Verstappen voor Armandus de Zoveelste en Joëlle Jolivet voor Kleuralles. De eervolle vermeldingen, de Vlag & Wimpels, gingen naar Avonturen van Baron von Münchhausen van achttien Nederlandse illustratoren en Nicolaas Matsier, De staart van meneer Kat van Tjalling Houkema, Roodkapje was een toffe meid van Wendy Panders.

In het Rijksmuseum is tot en met 21 november een tentoonstelling met werk van alle bekroonde tekenaars te zien.