Gekte met kop en staart

cd jazz Corrie en de Grote Brokken: VIER! ***

Voor de luisteraar heeft componiste en gitariste Corrie van Binsbergen altijd maar één boodschap gehad: stel je open. Haar rockjazz heeft zich nooit laten categoriseren en is breed beïnvloed: van poëzie, theater tot opera. Laat staan dat haar muziek valt uit te leggen. Corrie van Binsbergen speelt 25 jaar met haar twaalfkoppige band De Grote Brokken. Tijd dus voor een best off-album, getiteld VIER!, met een selectie nummers van de eerste drie albums, de Brokkenavonden in de Amsterdamse zaal 110 en de tournees. Theatraliteit en muzikaliteit staan centraal in Van Binsbergens werk. Elk nummer vertelt bij haar letterlijk een verhaal. Gesproken of geschreeuwd door Bob Fosko: „Pijpenstelen, regendruppels, natgekletste kop”, of hoog gedragen gezongen door Beatrice van der Poel. Er is improvisatie en altijd een twist, maar ondanks alle muzikale gekte en oerdrift hebben de composities altijd een kop en een staart.

Niet alle wildheid en vrije elementen van het muziektheater van die 25 jaar klinken nog even urgent, maar de stroom aan ideeën blijft bewonderenswaardig.

Tournee vanaf 29/9