Gardiner fraai omhoog getild

John Eliot Gardiner, Monteverdi Choir, English Baroque Soloists. Gehoord: 26/9 Oosterpoort Groningen ****

De Oosterpoort heeft de programmering van klassieke muziek radicaal omgegooid. Minder concerten, meer wereldsterren en meer kwaliteit. Daartoe was al besloten voor de huidige kabinetsbezuinigingen op de kunst. De nieuwe aanpak laat de concerten van het Noord Nederlands Orkest ongemoeid, net als de concerten in de losse Next-formule.

Het seizoen werd geopend door John Eliot Gardiner en zijn Monteverdi Choir, inderdaad wereldberoemd, een diamant aan de top van de legendarische Engelse koorcultuur met een stralende transparantie. Net als de violist Vadim Repin, de pianist Grigory Sokolov en de tenor Ian Bostridge, die binnenkort optreden. Reinbert de Leeuw herhaalt zijn Satie-concert uit het Holland Festival op de nieuw aangekochte Steinway.

Het Groningse debuut van Gardiner werd door de bijzonder fraaie programmering op festivalniveau getild. Vijf motetten van Bach, waaronder het monumentale Jesu meine Freude, werden afgewisseld met Rozenkrans-sonates en de Passacaglia van Heinrich Biber. De vroegbarokke virtuoze vioolmuziek, gevoelig en intens gespeeld door Kati Debretzeni, zorgde voor meditatieve en verstilde rustpunten tussen de met veel variërende expressie gezongen motetten.