Fransen leveren Habyarimana niet uit

Frankrijk mag de vrouw van de Rwandese ex-president niet uitleveren aan Rwanda. Dat heeft een rechtbank in Parijs gisteren bepaald. Agathe Habyarimana wordt gezocht voor haar rol bij de genocide in Rwanda in 1994.

De argumentatie voor het vonnis was niet onmiddellijk beschikbaar, maar het is bindend voor de Franse premier François Fillon. Rwanda kan kan een tweede uitleveringsverzoek indienen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit gehonoreerd zal worden. De Rwandese minister van Justitie zegt dat hij het vonnis respecteert, maar dat Habyarimana nu berecht moet worden in Frankrijk.

De Rwandese genocide begon nadat een vliegtuig met president Juvenal Habyarimana werd neergeschoten, vlakbij de Rwandese hoofdstad Kigali. In de daaropvolgende honderd dagen werden bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord door radicale Hutu’s. Aan de slachting kwam een einde toen Tutsi-rebellen, onder leiding van de huidige president Paul Kagame, de Hutu-extremisten versloegen.

Franse onderzoekers hebben de aanslag op het vliegtuig bestudeerd omdat de bemanning van het vliegtuig Frans was. Vorig jaar arresteerde de Franse politie Habyarimana in een zuidelijke voorstad van Parijs.

De weduwe zou behoord hebben tot de Akazu, de kring van Hutu-extremisten die niet konden verkroppen dat president Habyarimana een akkoord had gesloten met gematigde Hutu’s en de Tutsirebellen onder leiding van Kagame. Zij zou daarom in 1994 hebben meegewerkt aan het plan voor een volkerenmoord en mogelijk ook aan de moordaanslag op haar man, de president.

De afgelopen jaren hebben Franse rechtbanken meerdere uitleveringsverzoeken voor genocideverdachten afgewezen omdat ze geen eerlijk proces zouden krijgen. De Rwandese regering heeft Frankrijk er vaak van beschuldigd niet genoeg te doen om de daders van de genocide te straffen. Maar sinds vorig jaar zijn de betrekkingen tussen beide landen voorzichtig verbeterd. (AP, BBC)