Excuses aan de pompoen

Mijn excuses aan de pompoen zijn op hun plaats. Jarenlang heb ik hem veronachtzaamd, ja zelfs belachelijk gemaakt. Hij was me te Halloween, te Libelle en te vegetarisch. Iets om maskers van te maken of huis & tuin te decoreren en vooral een lieveling van vleesverlaters. Pas sinds een jaar heb ik ontdekt dat hij

Mijn excuses aan de pompoen zijn op hun plaats. Jarenlang heb ik hem veronachtzaamd, ja zelfs belachelijk gemaakt. Hij was me te Halloween, te Libelle en te vegetarisch. Iets om maskers van te maken of huis & tuin te decoreren en vooral een lieveling van vleesverlaters. Pas sinds een jaar heb ik ontdekt dat hij best te eten valt.

De pompoen is weliswaar wat onhandelbaar, zoet en weinig geprononceerd van smaak, maar het is een tolerante groente die excelleert in het samenspel met andere ingrediënten. Zeker in een soep komt hij goed tot zijn recht met uiteenlopende smaakmakers als kokosmelk, knoflook, gember, rode peper, salie en rozemarijn.

In de pompoenliteratuur lees je af en toe over de soep van de beroemde Franse chef Paul Bocuse. Hij maakt hem in de pompoen. De vorm van de pompoen nodigt daartoe ook uit, met zijn soepterrinelook. Het niet zo heel erg exacte oorspronkelijk recept heb ik na enig zoeken gevonden. Bocuse zond het ooit als kerstgroet aan vrienden en bekenden. Maar inmiddels was ik zelf al proefondervindelijk aan de gang gegaan met aanwijzingen uit de tweede hand. En zo lukt het ook. De naam soep is trouwens wat misleidend, het is eerder een zacht en romig groentegerecht. Ik noem het roompompoen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd van een welgevormde pompoen het ‘deksel’ af. Laat het steeltje zitten, dat is het handvat. Snijd de onderkant van de pompoen een beetje bij zodat hij stevig blijft staan. Schep de zaden en de draden uit de pompoen. Zet hem in een ruime ovenvaste schaal, om ongelukken te voorkomen mocht de soep overkoken. Vul de pompoen met crème fraîche, geraspte kaas, fijngehakte knoflook, in blokjes gesneden brood, fijn geknipte salieblaadjes, peper en zout naar smaak. Vul aan met volle melk, maar zorg dat de vulling 1,5 cm onder de rand van de pompoen blijft.

Zet het deksel op de pompoen en laat hem in de oven op 180 graden twee uur garen, of zo veel langer als nodig is om het vruchtvlees zacht te laten worden. Serveer de ‘soep’ in de pompoen. Die heeft een intense oranjebruine kleur gekregen en oogt geweldig. Schraap met een lepel het vruchtvlees van de binnenkant van de pompoen en meng het met het romige vocht.

Met eventuele restjes is een smakelijke, wat dunnere soep te maken. Schep het roommengsel uit de pompoen en schraap al het vruchtvlees van de oneetbare schil af. Doe alles in een pan. Voeg kruiden- of groentebouillon toe. Maak er met de staafmixer een gladde soep van.

Een in ringetjes gesneden rode peper geeft wat meer pit, ringetjes bosui zorgen voor wat meer kleur en met plakjes chorizoworst is hij helemaal af. Al is de soep dan natuurlijk wel wat minder vegetarisch.

Roompompoen

Ingrediënten, ruim voldoende voor vier personen

1 pompoen van 2 tot 2,5 kilo

2,5 dl crème fraîche

ongeveer 1,5 dl volle melk

100 gram geraspte gruyère of een andere goed smeltende kaas

1 flinke snee boerenbrood

2 teentjes knoflook

8 blaadjes salie, fijngeknipt

peper en zout