'Een vakman die ook onder hoge druk rustig blijft'

Vanaf februari volgend jaar wordt de Nederlandse krijgsmacht geleid door Tom Middendorp. Hij vervulde eerder een belangrijke rol in Uruzgan.

WFA03:COMMANDO OVERDRACHT:URUZGAN;03FEB2009- Brigadegeneraal Tom Middendorp neemt maandag tijdens een ceremonie op Kamp Holland bij Tarin Kowt het commando van Task Force Uruzgan (TFU) over van kolonel Kees Matthijssen. Middendorp is de zesde commandant voor de TFU, die sinds 1 augustus 2006 de ISAF-missie in Uruzgan uitvoert. Foto: Brigadegeneiraal Middendorp. Op de achtergrond kolonel Matthijssen. WFA/wc/str. Gerben van Es/Defensie
WFA03:COMMANDO OVERDRACHT:URUZGAN;03FEB2009- Brigadegeneraal Tom Middendorp neemt maandag tijdens een ceremonie op Kamp Holland bij Tarin Kowt het commando van Task Force Uruzgan (TFU) over van kolonel Kees Matthijssen. Middendorp is de zesde commandant voor de TFU, die sinds 1 augustus 2006 de ISAF-missie in Uruzgan uitvoert. Foto: Brigadegeneiraal Middendorp. Op de achtergrond kolonel Matthijssen. WFA/wc/str. Gerben van Es/Defensie WFA GERBEN VAN ES

Generaal-majoor Tom Middendorp (51) volgt medio volgend jaar generaal Peter van Uhm op als commandant der strijdkrachten. Van Uhm gaat dan met leeftijdsontslag. Middendorp is sinds 2009 Directeur Operaties bij de Defensiestaf.

De benoeming van Middendorp is opmerkelijk, omdat het de gewoonte is dat de drie krijgsmachtonderdelen per toerbeurt de commandant der strijdkrachten leveren. Nu volgt een militair van de landmacht een militair van de landmacht op, terwijl eigenlijk iemand van de marine aan de beurt was.

Middendorp begon zijn loopbaan bij de genie. Daarna bekleedde hij functies binnen de landmachtstaf, de Defensiestaf en was hij werkzaam bij de directie Algemene Beleidszaken van het ministerie van Defensie.

In 2006 werd hij voor de eerste keer uitgezonden naar Afghanistan, waar hij functioneerde als politiek adviseur. Drie jaar later volgde een tweede uitzending, waarbij hij het commando voerde over de Taskforce Uruzgan.

Hij koos ervoor zijn aandacht te richten op een beperkt aantal gebieden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britten in de naburige provincie Helmand. „Je kunt wel allerlei kruistochten door de provincie maken”, zei Middendorp toen, „maar dat leidt alleen maar tot teleurstelling als je geen troepen hebt om er permanent te blijven.”

Ter voorbereiding op zijn functie als commandant der strijdkrachten wordt Middendorp vanaf januari belast met werkzaamheden en projecten bij de Defensiestaf en wordt hij bevorderd tot luitenant-generaal.

Wim van den Burg, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, is tevreden met de benoeming van Middendorp, laat hij weten in een verklaring op de website van de bond. „We kennen hem als een militaire vakman die ook onder hoge druk rustig blijft, een kwaliteit die menigeen in staat stelt om in gevaarlijke situaties te overleven.”

Van den Burg: „Middendorp is ook in een ander opzicht de juiste man als het om overleven gaat, in deze tijd van bezuinigingen waarin de toekomst van veel militairen bedreigd wordt. Hij staat bekend als mensen-mens met zorg voor het personeel. Dat nu tweemaal achter elkaar een landmachtman tot commandant der strijdkrachten wordt benoemd is voor ons niet interessant: Middendorp is de juiste man op de juiste plaats.”

Voor de huidige commandant Peter van Uhm komt met zijn afscheid een einde aan een militaire loopbaan van veertig jaar. Van Uhm leidde de strijdkrachten tijdens een belangrijk deel van de missie in Afghanistan. Een dag na zijn benoeming in 2008 verloor hij zijn zoon, luitenant Dennis van Uhm, die slachtoffer werd van een bermbom.