Een reproductie van je eigen hoofd, in 3D

De 3D-printer, waarmee je fysieke objecten kunt maken naar een digitaal ontwerp, is vanaf vandaag ook ‘gewoon’ te koop in winkel. Om aandacht op de Drie Dwaze Dagen te vestigen, zet de Bijenkorf een model van Nederlandse bodem in de schappen. Een ring printen met deze Rapman kost volgens de winkel vijftien minuten, een armband een uur. Prijs van de Rapman: 1.247 euro.

3D-printen heeft ook zijn eigen videoserie op internet: MakerBot TV. De serie is genoemd naar een ander merk 3D-printer, en wordt ook bekostigd door dat merk.

De eerste aflevering begint meteen goed, met een head scanning party. Feestgangers kunnen hun hoofd laten scannen en printen en maken daar gretig gebruik van: breed lachend, met z’n tweeën, in een enkel geval zelfs zoenend. Er zijn ook een paar echte sterren, zoals Angelo Moore van de band Fishbone en muzikant/komiek Reggie Watts. Het rijk behaarde hoofd van de laatste moet met meel worden bepoederd om een succesvolle scan mogelijk te maken (dun of donker haar scant niet zo lekker), zodat de negroïde Watts tenslotte sprekend op de Kerstman lijkt. Hij laat het zich vrolijk welgevallen en zingt er een liedje van Abba bij: „Snowing me, Snowing you.”

Tussendoor vraagt presentatrice Annelise Jeske aan bezoekers wat ze het liefst zouden printen. Lego voor mijn zoon, zegt er één gevat. Een ander gaat voor een hele fiets, in onderdelen. Later in de uitzending wordt een kloek zwaard geprint van lichtgevend groen plastic, waar Jeske een schijngevecht mee mag opvoeren.

Jeske (25) is een prima keus. Ze is meer filmer dan knutselaar, maar ze heeft de juiste uitstraling van meisje van om de hoek. Haar sollicitatievideo staat trouwens nog op haar eigen kanaal op de videosite Vimeo.com.

Hoewel MakerBot TV een vorm van productpromotie is, is het geen reclamespot. Het is een ongedwongen, vrolijk programma waarin echte geeks hun kunsten mogen vertonen. Zoals de maker van de Turtle Shell Racer, een schattig, schildpadvormig, op afstand bestuurbaar autootje dat bijna helemaal (op de motor en de elektronica na) door een 3D-printer kan worden uitgespuugd. Alle benodigde informatie om er zelf een te bouwen is te vinden op de website Thingiverse.com. Makerbot TV hoeft alleen maar te signaleren wat er allemaal in die gemeenschap van enthousiastelingen gebeurt, dat werkt vanzelf verkoopbevorderend. Verder doet de serie aan service, in de vorm van een rubriek over instellen en optimaliseren van de printer via de besturingssoftware.

MakerBot TV is te bekijken als een serie voor liefhebbers van 3D-printen, maar ook als programma óver deze hobbyisten. In het laatste geval heb je aan twee afleveringen wel voldoende.

Herbert Blankesteijn

Bekijk Makerbot TV via nrc.nl/bekijks. Bekijk de Rapman in werking: vimeo.com/29434725