Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Dutch Design in trek: academies willen bachelor in China

Dombo-beker naar een ontwerp van Richard Hutten, nu eigendom van kantoorinrichter Gispen.

Dutch Design is booming. Maar what’s new? Nou, de komst van een nieuwe Nederlandse bacheloropleiding in China.

Volgens initiatiefnemer van het zogeheten Dutch Design College, Michel de Boer, zijn twee ontwerpacademies daarover al in gesprek. Dat meldt persbureau Novum. De bachelor moet Chinese studenten gaan opleiden tot makers van Dutch Design. Zowel ArtEZ in Arnhem als de Design Academy in Eindhoven willen bijdragen aan een nieuwe vierjarige bacheloropleiding voor Nederlandse en Chinese studenten, waarvan de eerste twee jaar in Beijing plaatsvinden en de laatste twee in Nederland.

Fake design

De academie moet Chinese studenten helpen culturele barrières te overwinnen. Zij denken op een andere manier over design, stelt De Boer.

“Chinezen worden eerder opgeleid tot namakers dan tot ontwerpers.”

Het mes snijdt echter aan twee kanten. De Boer wil met de uitwisseling Nederlandse collega’s helpen een voet aan de grond te krijgen in China. Ze gaan daar projecten leiden waar afgestudeerde Chinese ontwerpstudenten praktijkervaring kunnen opdoen met Dutch Design.

De eerste workshops gaan in maart van start. Wanneer de nieuwe bachelorstudie begint, weet De Boer niet zeker. Als het aan hem ligt beginnen de eerste studenten volgend jaar al aan de opleiding. Dutch Design is een moderne, minimalistische en speelse ontwerpstijl. Droog Design wordt gezien als één van de bekendste exponenten van Dutch Design. Maar ook modeontwerpers als Victor & Rolf en architecten als Rem Koolhaas worden tot de stroming gerekend.

Van 22 t/m 30 oktober 2011 wordt voor de tiende keer de Dutch Design Week georganiseerd, het grootste designevenement in Eindhoven.

Een paar mooie staaltjes Dutch Design:

De Bone Chair van Joris Laarman. Foto Droog DesignDe Bone Chair van Joris Laarman. Foto Droog Design

De bekende Martin Visser.De bekende Martin Visser.

Gluejeans van G+N, won in 2008 de Dutch Design Award.Gluejeans van G+N, won in 2008 de Dutch Design Award.

Twee originele ZigZag-stoelen van ontwerper/architect Gerrit Rietveld. Foto NRC / Vincent MentzelTwee originele ZigZag-stoelen van ontwerper/architect Gerrit Rietveld. Foto NRC / Vincent Mentzel

VT Wonen toont de eerste sloophouten kast van Piet Hein Eek, die hij maakte voor zijn eindexamen aan de Design Academy in Eindhoven. VT Wonen toont de eerste sloophouten kast van Piet Hein Eek, die hij maakte voor zijn eindexamen aan de Design Academy in Eindhoven.

De Antilia Toren in Mumbai, het huis van India’s rijkste man Mukesh Ambani, ontworpen door het Amerikaanse bureau Perkins & Will is duidelijk geïnspireerd op Dutch Design. Foto AFP / Indranil Mukherjee De Antilia Toren in Mumbai, het huis van India’s rijkste man Mukesh Ambani, ontworpen door het Amerikaanse bureau Perkins & Will is duidelijk geïnspireerd op Dutch Design. Foto AFP / Indranil Mukherjee

'Chest of drawers' van Tejo Remy, uit 1991. Foto Droog Design'Chest of drawers' van Tejo Remy, uit 1991. Foto Droog Design

http://youtu.be/SRQVmkZy2i8