Duitsland stemt in met verhoging euronoodfonds

De Duitse Bondsdag heeft vandaag ingestemd met een verhoging van de bijdrage aan het noodfonds voor de redding van de euro. 523 parlementariërs waren voor, 85 tegen en drie leden onthielden zich van stemming.

Rond sluitingstijd van deze krant was echter nog onduidelijk of bondskanselier Angela Merkel over een meerderheid in haar eigen coalitie beschikt.

De verwachting vanmorgen was dat dat nipt het geval zou zijn. Zou die meerderheid ontbreken, dan kan Merkel in problemen komen. Dan is ze van de oppositie afhankelijk en kan in haar eigen kring de machtsvraag voor haar opdoemen. De stemming gaat over vergroting van het Duitse deel van het euronoodfonds, van 123 naar 211 miljard euro aan kredietgaranties.

Merkel werd stevig bekritiseerd door de oppositie. Ze zou in de eurocrisis veel te laat hebben uitgelegd wat er werkelijk op het spel staat en te lang de omstreden redding van Griekenland hebben gebruikt om de binnenlandse politiek te bespelen.

„U hebt onvoldoende de achtergrond van het Europese belang belicht: vrede, veiligheid en solidariteit op ons continent”, zei de sociaal-democraat en vroegere minister van Financiën Peer Steinbrück. „Het kabinet heeft Europa teruggebracht tot een muntunie, tot afkortingen; de mensen worden overspoeld met financieel-technische begrippen.”

De Groene-afgevaardigde Priska Hinz zei het zo: „De Duitse regering heeft geen kompas in de eurocrisis. Daarom ontbreekt werkelijke overtuigingskracht om de mensen duidelijk te maken wat er op het spel staat.”

Voordat over de uitbreiding van het noodfonds hoofdelijk werd gestemd, vlogen de parlementariërs elkaar in de haren over de principiële vraag hoe Duitsland en Europa in de toekomst moeten omgaan met problemen als de eurocrisis. De liberale fractieleider Rainer Brüderle zei: „We hebben Europa nodig, maar we moeten voor de juiste oplossingen kiezen. Monetaire stabiliteit is onmogelijk zonder sancties en handhaving van de regels. We hebben wetten en regels om ons eraan te houden.”