Druk op militairen Egypte

In een gezamenlijke verklaring hebben zestig Egyptische politieke partijen, waaronder de machtige Moslimbroederschap, gisteren gedreigd de komende parlementsverkiezingen te boycotten als de regerende militaire raad de nieuwe verkiezingswet niet wijzigt. Het nieuwe systeem bedeelt tweederde van de zetels in het parlement toe aan partijen en eenderde aan individuele kandidaten. Deze individuen mogen zich, eenmaal gekozen, niet aansluiten bij een partij of partijblok.

Volgens critici garandeert dit systeem een zwak parlement en doorgaande dominantie van het leger op de achtergrond. Dat is met name in het nadeel van de goed georganiseerde Moslimbroederschap, die naar wordt aangenomen op zo’n 30 procent van de stemmen kan rekenen.

Activisten die begin dit jaar de protesten tegen president Mubarak leidden, proberen intussen morgen een nieuw massaprotest van de grond te krijgen om de militaire raad te dwingen de noodtoestand te schrappen en een routekaart naar democratie te publiceren. Opheffing van de noodtoestand, die sinds 1981 van kracht is en waaronder critici naar willekeur kunnen worden opgepakt, was een van de belangrijkste eisen van de demonstranten in januari en februari. Maar het leger zegt de noodtoestand pas in juni 2012 te willen opheffen. De Amerikaanse regering verklaarde gisteren het leger aan te moedigen dit eerder te doen. (AFP, AP, Reuters)