Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Driehonderd meldingen misbruik protestantse kerken

Vanuit evangelische en protestantse kerken in Nederland zijn van 2005 tot en met 2010 meer dan driehonderd meldingen gedaan van seksueel misbruik in pastorale relaties. Negen van die klachten zijn gegrond verklaard. Dat meldt het EO-televisieprogramma De Vijfde Dag na onderzoek, aldus persbureau Novum.

Dominee in de PKN Alexander Veerman, die promoveerde op seksueel misbruik in de kerk, stelt dat dit aantal slechts het topje van de ijsberg is en dat seksueel misbruik in de kerk nog altijd wordt toegedekt. “Ik ben bang dat anno 2011 de daders nog altijd sterker staan dan de slachtoffers.”

Secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) Arjan Plaisier kondigde vanavond in het programma aan dat kerkelijk ambtsdragers als dominees en ouderlingen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik voortaan harder worden aangepakt. De PKN gaat hen verplichten een publieke schuldbekentenis af te leggen aan het slachtoffer, de kerkgemeente en de kerkenraad.

Plaisier hoopt dat hiermee een einde wordt gemaakt aan de doofpotcultuur die er ook in protestantse kerken zou zijn rond seksueel misbruik. “Geen doofpotpolitiek meer, niet wegmoffelen en overgaan tot de orde van de dag. Want dan ligt er een slachtoffer in de goot. De kerken hebben een grote verantwoordelijkheid hierin”, stelt hij.

De afgelopen tijd kwam vooral de rooms-katholieke kerk onder vuur te liggen wegens seksueel misbruik door medewerkers. Concrete cijfers over seksueel misbruik bij evangelische en protestantse kerken waren tot nog toe onbekend.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.