diversen

Henk van der Horst / Nederlands

De Donkere Kamer

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft met de expositie De Donkere Kamer de enige permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Zo'n 250 m2 is omgebouwd tot donkere kamer, waar 185 jaar fotografie tot leven wordt gewekt. Door een papier in een ontwikkelbak te leggen activeert de bezoeker een van de 22 verhalen over de fotografie met foto’s, films en muziek. De verhalen zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders.

Inl www.Fotoleren.nl. Wilhelminakade 332. Inl www.nederlandsfotomuseum.nl

Vlaamse meesters

Bij de expositie Rubens, Van Dyck & Jordaens in de Hermitage Amsterdam vertelt Ben van Beneden, conservator Rubenshuis (Antwerpen) zaterdag 1 oktober, 14u over de stad Antwerpen, het belangrijkste kunstcentrum ten noorden van de Alpen in de zestiende eeuw en zijn kunstenaars. Woensdag 5 oktober, 20u worden in de Poesjkinzaal twee afleveringen vertoond uit de serie Rubens, schilder en diplomaat naar een scenario van Hugo Claus uit 1977. De serie geeft een beeld van de mens achter de kunstenaar Rubens.

Inl www.hermitage.nl

Hussem Festival

De kunst van schilder/dichter/beeldhouwer Willem Hussem (1900-1974) wordt herdacht op het Hussem Festival, zaterdag 1 oktober om 16u in Theater Dakota, Den Haag. Met o.a. onthulling van de enig overgebleven (gerestaureerde) wandschildering die Hussem in 1957 maakte voor de toenmalige HBS Zuiderpark en een documentaire over deze restauratie. En er is de opening van acht deelexposities, waarin kunstenaars van Pulchri Studio reageren op Hussem.

Inl www.hussemfestival.nl

Dichters en foto's

Op Podium Aktua in Groningen staan vrijdagavond 30 september 20u negen dichters, die zich lieten inspireren door een foto van Noorderlicht: Metropolis – City Life in the Urban Age. Muziek: The Touring Hoodoos.

Nieuwstad 10, Groningen. Toegang gratis. www.forma-aktua.nl

Energie

Welke bijdrage kan de architectuur leveren aan duurzame energie? Welke voordelen ontstaan er als energie een belangrijk uitgangspunt wordt van het ontwerp? In Architects Talk op 6 oktober 20u in het Nederlands Architectuurinstituu (NAi) laat architect en stedenbouwkundige Marco Vermeulen hiervan voorbeelden zien. Na afloop van de presentatie spreekt Indira van 't Klooster met Vermeulen.

www.nai.nl/inschrijven

Tuinstad van het Noorden

Zondag 2 oktober is er de fietstocht ‘Haren, tuinstad van het Noorden’ olv drs Jaap Ekhart, architectuurhistoricus. Aan het eind van de 19e eeuw ontwikkelt Haren (Groningen) zich tot tuinstad; er kwamen chique Amsterdamse School-panden, Delftse School-architectuur en kubistische huizen. Het vertrekpunt is Rijkstraatweg 19 en de tocht begint om 14u.

Kaarten: Boekhandel Van de Velde, Vismarkt 45-47 of www.kunstinzicht.org

Grand tour

In de 18e en 19e eeuw maakten Engelse jonge mannen uit de elite een Grand Tour in Europa met als doel kennismaken met de klassieke kunst. Veel is geschreven over de kunst, maar weinig over de muziek waarmee deze reizigers in aanraking kwamen. In de lezing op 4 oktober om 20u in de Warenar, Wassenaar volgt Peter Medhurst hun voetstappen door Venetië, Florence en Rome waar zij componisten ontdekten als Scarlatti en Pergolesi. Musicus en wetenschapper Medhurst zal zijn lezing ondersteunen met het zelf spelen van muziek uit die tijd. Voertaal Engels.

www.dfas.nl.