Directeur museum: Lisa van Dam, 11 jaar

Aanstaande zaterdag is een grote dag voor Lisa van Dam (11). Bij de opening van het nieuwe Scheepvaartmuseum in Amsterdam zal ze koningin Beatrix een boeket bloemen aanbieden. Ze doet dat in haar functie als de eerste Kinderdirecteur van het Scheepvaartmuseum. Uit maar liefst zeventig kinderen is Lisa van Dam gekozen om een jaar lang de belangen van kinderen te behartigen in het museum.

Ze ziet er energiek uit met haar blonde haren, heldere ogen en leuke zwarte bril. Toch houdt ze zich liever nog even op de achtergrond, want alles is nog zo pril. Volgens de directie van het Scheepvaartmuseum werd Lisa uitgekozen omdat ze „spontaan” is en een „groot inlevingsvermogen heeft”.

Lisa van Dam is zelf ook wel verbaasd, geeft ze toe aan een medewerker van het museum: „Op de Uitmarkt Junior meldde ik me aan als Kinderdirecteur. Eerst dacht ik dat de meneer van het Scheepvaartmuseum een grap maakte, want hoe kan een kind nu een museum besturen? Maar de directeuren hebben me verteld wat ik moet doen, en dat is heel spannend.”

Lisa gaat zich bijvoorbeeld bemoeien met de kindertentoonstellingen, maar ook met de nieuwe kinderwinkel, zelfs met het kindermenu in het restaurant.

Lisa woont in Amsterdam en zit in groep 8 van de openbare basisschool De Notenkraker. Haar hobby’s zijn dansen en lezen. Voor het museum gaat ze verhaaltjes schrijven en ze hoopt dat veel kinderen naar de tentoonstellingen en naar de kinderwinkel komen. In de toekomst kunnen kinderen op de site van het museum schrijven wat ze ervan vinden. Lisa gaat die verhalen lezen en beantwoorden.

De Kinderwinkel, naast de winkel voor volwassen liefhebbers van boten en varen, is een echte goudmijn. Alles wat met het water en zelfs de hele wijde wereld te maken heeft, kun je er vinden. Veel knuffeldieren, van pinguïns en dolfijnen tot krokodillen en inktvissen. Puzzels van piraten, boten en verre landen. Modellen van schepen die je zelf kunt bouwen. Een van de leukste objecten in het museum is een reusachtige walvis die is nagebouwd, je kunt er zo inlopen en zijn hart horen kloppen, heel langzaam, bonk, bonk. Lisa: „Vooral zijn tong vind ik grappig, die kun je zo aanraken.”

Kester Freriks

Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1 Amsterdam gaat zondag voor het publiek open.