Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Bierbrouwer Olm failliet verklaard

Bierbrouwer Olm uit Weesp is failliet verklaard, meldt de rechtbank in Lelystad vanochtend. De bierbrouwer had het faillissement zelf aangevraagd. De oorzaak is volgens de brouwer de juridische strijd met Heineken.

Eind juli werd Olm ervan beschuldigd op illegale wijze de fusten en bierpompen van de Nederlandse marktleider te hebben nagevuld om het eigen goedkopere bier als Heineken-bier te verkopen. Heineken liet beslag leggen op circa 600.000 euro aan goederen van de kleine bierbrouwer.

Olm-directeur Mark Schneider, een voormalig medewerker van Heineken, zei hier vanochtend in De Telegraaf over:

“Sinds Heineken beslag legde op enkele tonnen aan tegoeden, heb ik geen middelen meer om mijn leveranciers en zeven werknemers te betalen. Omdat na alle onrust ook mijn afnemers al weken niet over de brug komen, is het na acht jaar hard buffelen over en sluiten.”

Vorige maand bepaalde een rechter in Amsterdam dat Olm moest ophouden met het vullen van Heineken-fusten met het eigen bier. Er loopt nog een procedure over een eventuele schadevergoeding aan Heineken.

Olm werd al vaker aangeklaagd door Heineken

Olm werd vorig jaar ook al voor de rechter gedaagd. Toen klaagde Heineken dat de bierflesjes en viltjes van Olm precies op die van Heineken leken. Olm moest van de rechter de flesjes en viltjes aanpassen.

Een woordvoerder van Heineken noemde vanochtend in De Telegraaf het naderende faillissement van Olm betreurenswaardig.

“Het was ons niet te doen om de ondergang van Olm, we wilden alleen een situatie beëindigen waarbij de consument in onze ogen werd opgelicht.”

Heineken, dat 39 procent van de Nederlandse biermarkt controleert, zag vorig jaar de nationale bierverkoop met 4 procent dalen. Al jaren krimpt de bierconsumptie in Nederland. In supermarkten wordt getracht die neerwaartse trend te lijf te gaan met grote prijskortingen.

Olm verkocht vorig jaar met 9 man personeel 35.000 hectoliter bier in Nederland. Heineken verkocht 5 miljoen hectoliter bier en heeft in Nederland rond de 3000 werknemers.