Bierbrouwer Olm failliet na dispuut met Heineken

Bierbrouwer Olm uit Weesp is vanochtend failliet verklaard. Dat meldt de rechtbank in Lelystad. De bierbrouwer had het faillissement zelf aangevraagd. De oorzaak is volgens de brouwer van pilsenerbier een slepend juridisch conflict met Heineken.

Eind juli werd Olm ervan beschuldigd op illegale wijze de fusten en bierpompen van de Nederlandse marktleider te hebben nagevuld om het eigen goedkopere bier als Heineken-bier te verkopen. Heineken liet beslag leggen op diverse goederen van de kleine bierbrouwer en bracht de zaak voor de rechter.

De brouwer uit Weesp ontkende niet dat hij hervulbare Heineken-fusten met eigen Olm-bier had gevuld. Maar dat het eigen bier in heimelijk bemachtigde Heineken-fusten was gestopt om het te verkopen als bier van Heineken, was volgens Olm-directeur Mark Schneider een leugen. Toch oordeelde de rechter in kortgeding dat Olm schuldig was aan inbreuk op het merkenrecht en een „onrechtmatige vorm van concurrentie”.

„Dit juridische dispuut heeft Olm uiteindelijk de nek omgedraaid”, zegt Schneider in een telefonische reactie. „Sinds eind juli zijn we niet meer uitbetaald. Dan heb je als klein bedrijf een probleem.” Er is volgens hem door marktleider Heineken „waanzinnig veel druk” gelegd op cafés en horecaklanten om niet meer te betalen voor het pilsbier van Olm. Ook een grote retailspeler als Makro – goed voor een kwart van de omzet van Olm – weigerde volgens Schneider nog verder te betalen. „We hebben het contract met hen moeten opzeggen”, zegt Schneider. „Sinds vorige week werd er geen bier meer geleverd.”

Deze situatie leidde tot een acute liquiditeitsnood bij het bedrijf. Olm – dat vorig jaar circa 35.000 hectoliter brouwde, goed voor een jaaromzet van 3 miljoen euro – zag zich daarom genoodzaakt een faillissement aan te vragen. „We hadden voor circa 600.000 euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan”, zegt Schneider. „We zijn hierdoor volledig in de hoek gedrukt.”

Heineken Nederland zegt het faillissement te betreuren. „Dat vinden we erg triest voor het personeel van Olm”, stelt een woordvoerder. „We wilden alleen de situatie beëindigen waarbij de consument in onze ogen werd misleid.” De procedure die voor de rechter ligt, waar Heineken een schadeclaim indiende van 3 miljoen euro, komt nu wellicht te vervallen. „Dat zal afhankelijk zijn van wat de curator beslist”, aldus de woordvoerder.

Olm was een directe concurrent van Heineken. De prijs die het voor een fust van 50 liter rekende, was gemiddeld 41 procent goedkoper dan wat Heineken voor zijn pils vraagt.