Berlusconi overleeft stemming maffiazaak

De Italiaanse minister van Landbouw Saverio Romano, tegen wie een justitieel onderzoek loopt op verdenking van banden met de maffia, heeft gisteren een motie van wantrouwen in het Italiaanse Huis van Afgevaardigden overleefd. De geheime stemming hierover gold als een vertrouwensstemming over het kabinet van premier Silvio Berlusconi.

Zowel Berlusconi’s partij, Volk van de Vrijheid, als coalitiepartner Lega Nord van Umberto Bossi beschermden de Siciliaan Romano. „Als ik val, vallen we allemaal”, had Romano voorspeld. 315 afgevaardigden verwierpen de motie, 294 stemden vóór.

Romano heeft volgens het Openbaar Ministerie als toonaangevend politicus „bewust en daadwerkelijk bijgedragen aan de steun en versterking van de maffiaorganisatie”.

In een machiavellistisch spel van voor-wat-hoort-wat wist Romano te overleven. Berlusconi’s partij hielp de verdachte minister omdat deze op 14 december vorig jaar Berlusconi’s kabinet redde. In een cruciale vertrouwensstemming stapte hij toen uit oppositiepartij UDC om Berlusconi te steunen met een nieuwe, voor de gelegenheid opgerichte parlementaire groep die zich „de verantwoordelijken” noemde. Berlusconi beloonde Romano in maart – ondanks de maffiabeschuldigingen – met het ministerie van Landbouw.

Ook Bossi heeft belang bij het aanblijven van Romano. Noord-Italiaanse boeren vormen de harde kern van Bossi’s achterban. De melkveehouders, die al jarenlang de Europese superheffing weigeren te betalen, worden beschermd door minister Romano. De boete is hun opgelegd omdat ze te veel melk produceren. Romano staat garant voor de boetes.

„We slikken de kikker door’’, aldus Bossi in een Italiaanse zegswijze: de Lega slikt het feit dat Romano is verdacht van maffiabanden als bittere pil. Lega-minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) heeft moeite met deze lijn. Hij laat zich erop voorstaan de strijd tegen de maffia te hebben geïntensiveerd. Toch beschermde ook hij gisteren Romano. Maroni wordt steeds meer een uitdager van Bossi, maar hij acht het te vroeg voor een openlijke confrontatie. De val van Romano en het kabinet zou zijn machtspositie hebben beschadigd.