Beleggen in een snelle dood

Oud-rechercheur Frank L. bood beleggingen aan in levensverzekeringen. Rendement gegarandeerd. Deze week werden hij en nog drie anderen opgepakt op verdenking van fraude.

Een beetje zakenman kan overal geld mee verdienen, ook met dode mensen. Dus begon Frank L. in 2002 met het beleggen in Amerikaanse levensverzekeringen. Quality Investments heet zijn bedrijf.

Het principe was eenvoudig. Amerikanen die wisten dat ze nog maar kort te leven hadden, verkochten hun overlijdensrisicoverzekering voor een mooi bedrag aan het bedrijf van Frank L.. Die betaalde dat met geld dat investeerders hadden ingelegd. In ronkende teksten prees het bedrijf de belegging op de website aan. „Het ontstaan van de handel in life settlements is gebaseerd op een kinderlijk­eenvoudig principe: een echte win-winsituatie voor de Amerikaan die niet zijn nageslacht wil laten erven, maar zelf wenst te profiteren van een flink deel van het uit te keren bedrag – en daarmee meteen iemand blij maakt, die het overige deel incasseert.”

Als de Amerikaan, zoals verwacht, op tijd overleed, keerde de verzekeraar een fiks bedrag uit dat onder de beleggers in de levensverzekering werd verdeeld. Iedereen blij. De Amerikaan die zijn verzekering had verkocht, kon bij leven nog mooi genieten van het geld dat zijn verzekering had opgebracht. En beleggers blij omdat hun investering een mooi rendement had opgebracht.

Het kon natuurlijk gebeuren dat de Amerikaan onverhoopt niet op tijd kwam te overlijden. Daar had het bedrijf van Frank L. naar eigen zeggen ook aan gedacht. De overlijdensrisicoverzekering was herverzekerd bij een andere verzekeraar, die het risico afdekte dat iemand niet op tijd zou overlijden.

Twee dagen geleden werd Frank L. met nog een groot aantal andere verdachten opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie was het helemaal niet zo’n goede belegging om geld in Quality Investments te steken. Het OM meent dat er sprake is van een klassieke ponzi-fraude. Het rendement van beleggers werd niet betaald door uitkeringen van de levensverzekering, maar met inleg van nieuwe beleggers. In totaal zou er voor bijna 200 miljoen dollar zijn ingelegd door geïnteresseerden.

Oprichter Frank L. van Quality Investments en nu verdachte in deze fraudezaak, heeft één voordeel. Hij weet wat hem ongeveer te wachten staat als verdachte. Voor hij eind jaren ’90 financiële producten ging verkopen en in 2000 voor zichzelf begon, was hij rechercheur bij de KLPD. Daar heeft hij zelf „vele interessante onderzoeken” meegemaakt, zei hij in interview met het blad Miljonair in januari dit jaar.

Dat interview gaf hij nadat hij met zijn bedrijf al een paar keer in opspraak was geraakt door verhalen in dagblad De Pers. Koning van het beleggen in doden, werd hij in die krant genoemd. Maar zo zag Frank L. dat zelf niet, beleggen in doden. Maar het betrof ook geen morele kritiek. Nee, volgens het dagblad deugde het beleggingsproduct van Frank L. niet en hield het bedrijf beleggers onder meer verkeerde informatie voor. Niets aan de hand, zei Frank L. later in het blad Miljonair. De cowboys waren juist van de markt voor het beleggen in levensverzekeringen verdwenen.

Quality Investements viel niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten omdat het ging over producten met een inleg hoger van 50.000 euro. Daarom hoefde het bedrijf van de voormalig rechercheur ook geen vergunning van de AFM te hebben. Maar het bedrijf gaf potentiële beleggers op de eigen website wel tips mee. „Let goed op met welke aanbieder u te maken hebt.”